"T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İşbirliğiyle" İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Destek Merkezinde Çalışan Personele Yönelik: Hizmetiçi Eğitim (Mart 2022) | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

"T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İşbirliğiyle" İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Destek Merkezinde Çalışan Personele Yönelik: Hizmetiçi Eğitim (Mart 2022)

Paylaş

"T.C AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI İŞBİRLİĞİYLE"

İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı

Çocuk Destek Merkezinde Çalışan Personele Yönelik:

Hizmetiçi Eğitim

 

Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ) , İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSÇOK) işbirliğinde gerçekleştirilen proje ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü’nde çalışan personelin çalışma hayatına destek olmak ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla beden odaklı psikososyal destek programı oluşturulmuştur.

Projenin Amacı:

Çocuk Destek Merkezi’nde  çalışan  yönetici ve meslek elemanları (sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, çocuk gelişimci ve öğretmen), hemşire, bakım ve temizlik personeli, güvenlik görevlisi, şoför, mutfak personeli ve idari işler personelinin travma bilgisine dayalı müdahaleler hakkında bilgi ve farkındalıklarını, psikolojik dayanıklılıklarını, mesleki yeterliliklerini, çalışma motivasyonlarını arttırarak iş ve özel yaşamları arasındaki dengeyi sağlamalarına destek olmaktır.

Proje kapsamında Çocuk Destek Merkezinde çalışan personelin çocuklar ile ilişkilerine dair sorularına cevap aranmakta; çalışanların, motivasyonlarını arttırmak amacıyla gizlilik ve mahremiyet ilkelerine dikkat edilerek sorunları dinlemekte, sosyal etkinlikler (film izleme, resim değerlendirme) düzenlenmektedir. Katılımcıların öz şefkat ve öz düzenleme becerilerini geliştirmek için yoga çalışmaları; kuramsal ve uygulamaya dönük bilgilerin yanısıra olgu örnekleri üzerinden de grup çalışmaları yapılmaktadır.

 

1. Hayatın Tadı Atölyesi

Bu atölyenin amacı; insan ilişkileri, iletişimin iyileştirici gücü, değerler, seçimler, kararsızlıklar, duygular, düşünceler, iyi hissetmek, zorluklarla başetmek, yaşam sevinci, boş/hoş zaman, dostluk, sevgi, saygı, empati, mutluluk, mutsuzluk, kazanmak, kaybetmek, belirsizlik, yoksunluk, zorluklar, dayanıklılık, umut, tutku, yani hayat hakkındaki ayrıntıları içtenlikle, sadelikle, hiç kimseyi yargılamadan paylaşmaktır. Bu amaç doğrultusunda kısa öyküler, şiirler, fotoğraflar ve sinema örneklerinden yararlanılır. Katılımcılar kısa öykülerdeki, fotoğraflardaki ve filmlerdeki olay örgüleri ve farklı karakter tipleri hakkında kendi görüşlerini oluşturacaklar ve özgün yorumlarını birbirleriyle paylaşırlar.

Çalışma iki haftada bir olmak üzere çevrimiçi olarak Çarşamba günleri, 14:00-16:00 saatleri arasında gerçekleştirilmektedir.

Faaliyet kolaylaştırıcısı: Prof. Dr. Gürkan Doğan /Maltepe Üniversitesi, Eğitim Fakultesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü

 

2. Beden-odaklı Terapötik Grup Desteği:

Katılımcıların öz bakım becerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı çalışmalarda, zihin-beden bütünlüğü içinde bedensel duyumsamalara odaklanılır. Katılımcılar ile güven çemberi oluşturularak öz farkındalık, öz şefkat ve öz düzenleme çalışmaları yapılır. Güven çemberinin kolaylaştırıcısı, katılımcıları duygularına yer açabilmeleri ve duygularını düzenleyebilmeleri için ihtiyaçları olan desteği sağlar.  Grup çalışmalarında, meditasyon, nefes çalışmalarının yanı sıra nefesle hareketi birlikte koordine eden hareket çalışmalarına da yer verilir.  

Çarşamba günleri gerçekleştirilecek grup çalışmaları 12:00-14:00 saatleri arasında gerçekleştirilmektedir.

Faaliyet kolaylaştırıcısı: Etel Avayu /Beden Terapisti

 

3. Grup Süpervizyonu:

İki haftada bir personel ile bir araya gelinerek ergenler ile ilişkilerine dair sorularına yanıt aranmaya çalışılır.  Bu grup çalışması soru sormak isteyen tüm ilgili personele açıktır.

Faaliyet kolaylaştırıcısı: Doç. Dr. Özden Bademci /Maltepe Üniversitesi,SOYAÇ