SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ: GRUP ÇALIŞMASI | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ: GRUP ÇALIŞMASI

Paylaş

SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ: GRUP ÇALIŞMASI

"Yüksek Risk Grubundaki Çocuk ve Aileleri için Atölye Çalışması"

İnsanoğlu mağara döneminden beri birbiriyle iletişim kurma çabası ve ihtiyacı içinde olmuştur. Yazı ve sözün olmadığı ya da yetersiz kaldığı dönemlerde iletişimin resim ile yapıldığı bilinir. Resim yapmak çocuklar için duygusal ve sosyal anlamda, kendilerini ifade etmek, öz güven kazanmak, beceri ve yaratıcı gücünün farkına varmaktır. Korkularını, özlemlerini, hayallerini, isteklerini, endişe ve merak gibi daha birçok duygunun resim yapma sırasında açığa çıktığı gözlemlenir.

“Sanat, bireylerin bastırılmış ve tanınmamış duygularını yansıtır, ruhun bilinçli ve bilinçsiz yönleri arasında diyalogu kolaylaştırır ve bilinçsiz materyale somut biçim verir.” (Masters, 2005:12)

‘’İnsan olmak, doğanın verilerini kullanarak düzenlemek, biçimlendirmek, yeni üretim eylemleri için kullanmak demektir. Çünkü üretim olduğu sürece insan, alanını genişletir, ortamını daha iyi anlama olanağı bulur.’’ (Kandinsky, 1993:64)

‘’Sanatın İyileştirici Gücü’’ projesi bahar döneminde psikoloji bölümü Erasmus öğrencisi Esther Kühn ile birlikte Üsküdar ilçesinde bulunan Yavuztürk ilkokulundaki farklı bölgelerden fazlaca göç almış ve okula uyum, bağlanma problemi yaşayan öğrencilerle ve anneleriyle birlikte okulun bir duvarına resim çalışması yapılması ile bir de atölye çalışması hedeflemektedir.

Eğitmen: Dr.Öğr.Üyesi Yasemin Özen – Maltepe Üniversitesi – Güzel Sanatlar Fakültesi

Kaynakça:

-Masters, C.L. (2005). “Clay Sculpture Within An Object Relational Therapy: A Phenomenologıcal- Hermeneutıc Case”. Study. Rhodes Universit, Department Of Psychology. Thesis For The Master Of Arts

Degree İn Clinical Psychology.
-Kandinsky, V. (1993). Sanatta Zihinsellik Üstüne. (Çev. Tevfik Duran). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.