SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

SOYAÇ ile Afet Sonrası Kadınlar için Temel Haklar Atölyesi ve Ras Es Seni (Antakya Yeni Yılı) Kutlaması

Paylaş

Hatay'da Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ) ve Yardım Konvoyu Derneği işbirliğiyle deprem sonrası kurulan, Antakya’daki Mimar Sinan Geçici Yaşam Merkezi’ndeki Tekstil Atölyesi, afet deneyimlerini toplumsal cinsiyet perspektifiyle ele alan projesi içinde bir başka anlamlı etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. Atölyeye katılan 15 kadın ve onların 18 yaş altı çocuklarıyla bireysel ve kolektif güçlenme yolculuklarında önemli bir adım atıyor.

Bu kapsamda hayata geçirilen “Katmerli Yüklerden Kolektif Güçlenmeye: Afet Sonrası Kadınlar için Online Farkındalık Atölyesi” projesinin bir parçası olan “Savunuculuk Atölyesi: Afet Sonrası Kadınlar için Temel Haklar”, Maltepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (MÜAR) desteğiyle gerçekleştiriliyor. Atölye, kadınların baş etme stratejilerini geliştirmelerine, haklarını savunma kapasitelerini artırmalarına ve afet sonrası risk altındaki çocukların ve ergenlerin suça ya da sokağa sürüklenme oranlarını azaltmaya yönelik önemli bir fırsat sunuyor. Etkinlikte özel olarak afetler sonrası temel haklar üzerine konuşulacak olan bu haftaki program yeni yılın başlangıcına da denk geliyor.

 

Etkinlik, SOYAÇ Müdürü Doç. Dr. Gökçesu Akşit Dudaklı liderliğinde, gönüllü SOYAÇ öğrencileri Berfin Kurt Algan (Maltepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler mezunu) ve Berivan Gökdemir (Maltepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler öğrencisi) tarafından yürütülmektedir.

Aynı zamanda, Antakya’daki Mimar Sinan Geçici Yaşam Merkezi’nde önemli bir adım daha atılıyor ve bölgede uzun yıllardır kutlanan yılbaşı (Ras es Seni) etkinliği 2025 için hep birlikte düzenleniyor.

 

Etkinlik, SOYAÇ öncülüğünde, gönüllü SOYAÇ öğrencileri ve çalışanları tarafından düzenlenecektir. Ras Es-Seni, hem bireysel hem de toplumsal farkındalık ve güçlenme yolculuğunda yeni bir başlangıç anlamı taşımaktadır. Bu etkinlik, kültürel mirası yaşatmanın yanı sıra deprem sonrası dayanışmayı artırmayı ve toplumsal bağları yeniden inşa etmeyi hedeflemektedir. Farklı etnik topluluklar, kendi ritüelleri ve geleneksel yemekleriyle bu günü zenginleştirirken, kutlama bölgede birlikte yaşam kültürünü güçlendiren bir alan sunmaktadır.

 

Düzenleyen:
Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)

  • Tarih: 7 Ocak 2025
  • Saat: 12:00
  • Mekan: Mimar Sinan Geçici Yaşam Merkezi, Antakya