Tanıtım
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Maltepe Üniversitesinde 1997 yılında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Daha sonra Mimarlık ve Tasarım Fakültesi adını alan Fakültede, Gemi ve Yat Tasarımı Bölümü, İç Mimarlık Bölümü, Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı dilde eğitim-öğretim çalışmalarını sürdüren Mimarlık Bölümü bulunmaktadır.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin amacı; öngörülü, evrensel değerlere sahip, eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi özenli düşünme çerçevesinde harmanlayan, insana ve topluma öncelik veren, yenilikçi ürünlerle mekânlar tasarlarken aynı zamanda doğayı gözeten, estetik duyarlılığı gelişmiş, bilgisayar ve enformasyon teknolojilerini tasarım etkinliklerine uygulayabilen, mesleki etik ilkeler ışığında sorumluluklarını üstlenen, özgüveni yüksek bireylerin yetişmesinde katkılı olmaktır. Fakülte, çağdaş bir eğitim-öğretim ortamının yaratılmasının ve sürdürülebilmesinin önkoşulu olan akademik kadroya ve öğrencilerin eğitim süresi boyunca teknik bilgi ve becerilerini geliştirmesi için gerekli olan teknolojik alt yapıya sahiptir.
Kuramsal olanla, uygulamaya ilişkin olanı tam bir bütünlük anlayışı içinde içselleştirmiş olan Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde güncel yazılım uygulamalarını içeren bilgisayar laboratuvarları, tasarım stüdyoları ve ülkemizde benzeri olmayan ve “Hangar” olarak adlandırılan özgün uygulama alanı bulunmaktadır. Eğitimin temel bileşenleri olan kuramsal zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra, atölyeler, sıklıkla düzenlenen sergiler, seminerler, konferanslar, çalıştaylar, inceleme gezileri Fakültemizi ayrıcalıklı kılmaktadır.
Tarihsel açıdan bakıldığında, Fakültenin kuruluşundan beri varolan, 2022 yılında MİAK tarafından akredite edilmiş olan Mimarlık Bölümünde yukarıda da belirttiğimiz gibi, Türkçe ve İngilizce eğitim veren iki ayrı diploma programı uygulanmaktadır. İlke olarak “yapılabilir binalar tasarlamak”, bölümlerin temel özgörevleri arasındadır. Amacımız, sadece tasarım sürecinde değil, aynı zamanda “Mimarlık” adı altında toplanan tüm etkinliklerin her aşamasında insan-mekân birlikteliğini tamfarkındalık yaklaşımı içinde içselleştiren meslek insanlarının yetişmesine katkı sağlamaktır.
İç Mimarlık Bölümünde öncelikli hedef, öğrencilerin, mimari yapılanış içinde ve kullanıcı gereksinimleriyle işlevleri doğrultusunda iç ve dış mekân donatılarını tasarlama becerisine ve tasarımlarını güncel teknolojik olanakları kullanarak uygulama bilgisine sahip olmalarını sağlamaktır.
2009 yılında kurulmuş olan Gemi ve Yat Tasarımı Bölümü, alanında Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise iki lisans programından biridir. Bölüm, yatlar başta olmak üzere çeşitli sınıfta deniz aracını tasarlayabilecek ulusal ve uluslararası düzeyde tasarımcılar ve bilim insanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Fakültemizde öğrencilerimiz, çeşitli kuruluşların düzenlediği ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmaya teşvik edilmektedir. Bu yarışmalarda öğrencilerimizin kazandığı çeşitli ödüller bulunmaktadır.
Fakültemizin, 21. yüzyılın bilgi, beceri ve yetkinliklerini hesaba katan deneyimli akademik kadrosunun öngörüleriyle uyguladığı Çift Anadal ve Yandal öğretim programları da sürekli olarak geliştirilmekte; disiplinlerarasılık eğitim-öğretim ve araştırma bağlamlarının yanı sıra, dış paydaşlarla olan ilişkiler çerçevesinde de vazgeçilmezler arasında ilk sırayı almaktadır.
Fakültemizin Erasmus değişim programları kapsamında çeşitli Avrupa üniversiteleriyle ikili anlaşmaları mevcuttur.
Prof. Dr. Özgür ÖZKAN
Dekan V.
Fiziksel Kaynaklar
Prof. Dr. Erkut Özel Kitaplığı
Üniversitemiz bünyesindeki Kütüphane ve Bilgi Merkezi’nin yanı sıra, fakülte bünyesinde bulunan Erkut Özel Kitaplığı da, sahip olduğu kaynakları ile öğrencilerimizin araştırma faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadır. Prof. Erkut Özel Kitaplığı bir referans kütüphanesi olarak hizmet vermekte olup, dışarıya ödünç kitap vermemekte, okuyucunun yalnızca bu mekân içerisinde çalışma yapmasına olanak sağlamaktadır. Kitaplıkta, 5000 civarında kitap ve süreli yayın bulunmaktadır. Kitapların çoğu fihristlenmiş olup, 2021 yılında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından TMMOB yayınları olan bağışlanan çok sayıdaki kitap ve dergilerin tasnif edilmesi işlemleri, Fakültemiz Kitaplık Komisyonu koordinasyonunda devam etmektedir. Fakülte Kitaplığı, tüm fakülte öğrencilerimizin serbest kullanımına açık olup, işleyişinde özellikle küresel salgın öncesinde fakültemiz öğrencileri öğrenci asistan olarak istihdam edilmektedir.
Mimarlık Bölümü kuruluşundan bu yana, kurucu Bölüm Başkanı Prof Erkut Özel’in de özel ilgi ve özen gösterdiği kitaplık konusunda her zaman üniversitemiz içinde de öncü olmaya çalışılmıştır. Gerek öğretim üyelerimizin doğrudan katkıları, gerek öğrenci ve mezunlarımızın katkıları ile fakülte kitaplığımız, sahip olduğu çok çeşitli mesleki dergiler ve kitaplar ile her zaman güncelleğini korumuş ve hizmetini sürdürmüştür. Fakültemizin ve kitaplığımızın kurulduğu ilk yıllarda, izlenen mezun olan her öğrencinin kitaplığa bir kitap bağışlaması prensibiyle, kitaplığımız özellikle kuruluş yıllarında gelişimine dair sağlam temeller oluşturmuştur.
HANGAR
Uygulamalı eğitimlerin yapılabildiği yapı atölyesi ve sergi salonunun yer aldığı blok olan HANGAR, mimari uygulama sektörü ile yapılan işbirlikleri çerçevesinde temin edilen çeşitli yapı ve inşaat malzemelerinin bulunduğu atölye, uygulama alanı olarak kullanılmaktadır. Özellikle yapı grubu derslerinin birebir uygulamalarının yapıldığı ve süreçlerin gözlemlenebildiği HANGAR, içerdiği çok sayıdaki yapı malzemesi ve geniş uygulama alanlarıyla Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne özgün bir çalışma ortamı sunmaktadır.
Maket Atölyesi
2021 yılında fakültemiz bünyesinde maket atölyesi kurularak öğrencilerimizin kullanımına açılmıştır. Maket atölyesinde 1 adet lazer kesicinin yanı sıra; çeşitli boy ve ölçülerde el testereleri, matkaplar, yan keskiler, lehim tabancaları, işkenceler, masa mengeneleri, maket bıçakları, metal cetveller, kerpetenler, penseler, eğeler, zımparalar, kesim için altlıklar vb. gibi çok sayıda malzeme ve teknik ekipman yer almaktadır. Öğrencilerimizin serbest ve ücretsiz kullanımına açık olan maket atölyesinde ayrıca iş sağlığı ve güvenliği koşulları bağlamında öğrencilerimize koruyucu gözlük ve kulaklık temin edilmektedir.