Öğrenci İşleri
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Maltepe Üniversitesi Marmara Eğitim Köyü
34857 Maltepe/İstanbul
Çalışma Saatleri: Hafta içi, 08.00 – 18.00 / Tel: 0216 626 10 50
Soru, görüş ve önerileriniz için: [email protected]
Öğrenci Hizmetleri olarak temel amacımız;
- Eğitim-öğretim yönetmelikleri ve ilgili yönergelerinin geliştirilmesine destek olmak,
- Öğrencilerin hak ve sorumluluklarını şeffaf bir şekilde açıklayarak bunlara kolayca erişmelerini sağlamak,
- Öğrenci ve ders bilgilerini en doğru, güvenli, düzenli ve kapsamlı bir şekilde tutmak; bilgilere erişim sağlamak; çeşitli analizler yaparak öğrenci yararına sunulan olanakların ve geliştirilmesine katkıda bulunmak,
- Öğrenciler ile ilgili konularda üniversite birimleri arasında köprü görevi görmektir.
Başta öğrenciler olmak üzere, paydaşların gereksinimlerini yenilikçi ve proaktif yaklaşımla karşılayarak hizmet verme hedefi ile çalışırız.
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı İş Tanımları:
Öğrenci İşleri_Daire Başkanı İş Tanımı
Öğrenci İşleri_Fakülte Sorumlusu İş Tanımı
Öğrenci İşleri_Ön Büro Sorumlusu İş Tanımı
Öğrenci İşleri _Yazı İşleri Sorumlusu İş Tanımı
Akademik İşlemler |
Akademik Planlama |
Eğitim-öğretim yönetmelikleri ve yönergeleri |
Akademik takvim |
Mezuniyet yükümlülükleri |
Üniversite ders kataloğu |
Dönem ve ders kayıtları |
Ders planları |
Derslere ilişkin rapor ve istatistikler |
|
Derslere ilişkin rapor ve istatistikler |
|
İdari İşlemler |
Süreç Geliştirme |
İdari süreçlere ilişkin yönergeler |
Öğrenci bilgi sisteminin geliştirilmesi |
Üniversiteye başvuru ve kabul (ÖSYM/YKS/DGS) |
Süreç / ihtiyaç analizleri |
Üniversiteye yeni kayıtlar (ÖSYM/YKS/DGS) |
İş planları |
Öğrenci bilgi ve belgeleri (öğrenci belgesi, transkript … vb.) |
Web |
Öğrencilere ilişkin rapor ve istatistikler |
Yönetmelikler, yönergeler ve prosedürler |
BİLGİLER:
ÇİFT ANADAL / YANDAL :
BAŞVURU KOŞULLARI:
Öğrenci ikinci anadal diploma (ÇAP) programına,
anadal lisans diploma programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında;
anadal ön lisans diploma programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir.
Çift Anadal programlarına başvuru için 3.00; Yandal programlarına başvuru için 2.50 ortalamaya sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca, Çift anadal başvurusunda bulunacak adayların not ortalaması itibarıyla sınıflarındaki başarı sıralamasında ilk yüzde 20’lik dilimde yer almaları gerekmektedir. Ancak; anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden; çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.
Öğrenci yandal (YAP) programına,
anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir.
Yandal programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir.
Hangi programlar arasında Çift Anadal & Yandal yapılabileceği, başvuru tarihleri ve kontenjanları başvuru dönemlerinde bu sayfadan duyurulmaktadır. Adaylar başvurularını takvimde belirtilen kayıt tarihlerinde online açılan sistem üzerinden yapmakta ve kesin kayıtları da Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılmaktadır. Başvuruların değerlendirmesi ise, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen ilke ve esaslara doğrultusunda Fakülte/Yüksekokul/Konservatuvar/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurullarınca yapılmaktadır.
Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için ilgili yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da (Ek ibare:RG-21/12/2019-30985) Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır.
Eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlardan İngilizce olanlara geçiş yapılabilmesi için, İngilizce Seviye Tespit Sınavında başarılı olunması veya Yabancı Dil Dersleri Öğretimi Yönergesinde belirtilen şartlara sahip olunması gerekmektedir.
ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARINA İLİŞKİN YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINCA belirlenen hükümler için Tıklayınız.
T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ için Tıklayınız.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yazısı gereği, Dikey Geçiş ile kayıt olan öğrenciler "Başarı Sırası" aranan programlarda Çift Anadal yapamaz.
ÇİFT ANADAL - BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:
- ÖSYM Sonuç Belgesi: (Tüm puanların da içinde yer aldığı YKS/LYS/TYT/AYT/DGS Sonuç Belgesi) ÖSYM’nin web sayfasından alınan sonuç belgelerinin altında Sonuç Belgesi Kontrol Kodu olması gerekmektedir. Kontrol kodu olmayan belgeler geçersiz sayılacaktır.
- Transkript: Transkriptin son 1 ay içerisinde alınmış güncel tarihli ve onaylı (ıslak imzalı veya e-imzalı) olması gerekmektedir. e-devlet sisteminden alınan transkript kabul edilmektedir. (Ekran görüntüsü kabul edilmeyecektir.)
YANDAL - BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGE:
- Transkript: Transkriptin son 1 ay içerisinde alınmış güncel tarihli ve onaylı (ıslak imzalı veya e-imzalı) olması gerekmektedir. e-devlet sisteminden alınan transkript kabul edilmektedir. (Ekran görüntüsü kabul edilmeyecektir.)
2024-2025 Güz Yarıyılı Çift Anadal ve Yandal Yapılabilecek Bölümlerin Listesi için Tıklayınız.
Not: Başvurular online alınmaktadır.
Aşağıdaki link, 01-15 Ağustos 2024 tarihinde aktif olacaktır.
Çiftanadal başvurusu için Tıklayınız.
Yandal başvurusu için Tıklayınız.
KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ (GENEL NOT ORTALAMASINA GÖRE (GANO)):
Üniversitemize 2024-2025 Güz yarıyılında sadece yurt içindeki Üniversitelerden Lisans ve Ön lisans programlarına Kurumlar Arası Yatay Geçiş ile öğrenci alınacaktır. (Genel Not Ortalamasına Göre (GANO) )
Kurumlar Arası Yatay Geçiş yapılabilmesi için adayların, YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 'te belirtilen şartları sağlamaları gerekmektedir. Belirtilen şartları sağlamayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
BAŞVURU KOŞULLARI:
- İlgili koşulları öğrenmek için YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK için TIKLAYINIZ. Belirtilen koşulları sağlayamayan adayların başvuruları iptal edilecektir.
Kayıt dondurma ve/veya kayıt yenilememe yatay geçiş başvurusu için engel teşkil etmemektedir.
MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANINA GÖRE (EK MADDE-1)YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI:
2023-2024 Güz Yarıyılında Üniversitemizin Önlisans ve Lisans programlarına Merkezi Yerleştirme Puanına Göre (Ek Madde-1) Yatay Geçişle öğrenci alınacaktır.
BAŞVURU KOŞULLARI:
DERS MUAFİYET / TRANSFER İŞLEMLERİ: Öğrencilerin transfer etmek istedikleri dersleri; ders muafiyet dilekçelerinde (FR-368 Lisans-Ön Lisans Ders Muafiyet dilekçesi) açıkça belirtmeleri ve daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumundan alınacak ders içeriklerini ve transkripti (Transkript; mühürlü, kaşeli ve ıslak veya e-imzalı olmalıdır.) dilekçelerine eklemeleri ve kaydın son günü ilgili Fakülte/Yüksekokul Sekreterliğine teslim etmeleri zorunludur. Bu tarihten sonraki muafiyet başvuruları ve belirtilen özellikleri taşımayan belgeler işleme alınmaz.
YATAY GEÇİŞ BURS / İNDİRİM OLANAKLARI: Üniversitemize yatay geçiş yapma hakkı kazanan öğrencilere;
2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ ÖĞRETİMİ AKADEMİK TAKVİM ve UYGULAMA ESASLARI
YAZ ÖĞRETİMİ UYGULAMA ESASLARI:
YAZ ÖĞRETİMİNİN AMACI: Yaz Öğretimi; a) Güz ya da Bahar dönemlerinde bazı dersleri alamamış; aldıkları dersten başarısız (F, BZ, DZ) olmuş ya da GANO’sunu (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) yükseltmek için başarılı olduğu bir dersi tekrarlamak isteyen öğrencilere ek öğrenim imkânı sağlamak, b) Öğrencilerin bazı dersleri önceden alabilmelerini sağlayarak yıl içi ders yüklerini dengelemek ve Çift Anadal, Yandal programlarına katılanların seçeneklerini arttırmak, c) Diğer üniversitelerdeki öğrencilerin ve ilgili iş kollarında çalışanların Üniversitede verilen derslerden yararlanmasını sağlamak, ç) Üniversitenin eğitim-öğretim imkânlarını yaz aylarında değerlendirmek, verimli kullanımı arttırmak.
SINAMALI ÖĞRENCİLER; (Dördüncü yarıyıl sonundan başlayarak, herhangi bir yarıyıl sonunda GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılır. Bu süreç, DGS ile gelen öğrenciler için Üniversiteye kayıt yaptırdıkları ikinci yarıyılın sonunda başlar.)
Yaz Öğretimi ders seçimi, Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (2009 ve Sonrası Yıllarda Kayıt Olan Öğrenciler İçin) 24. maddesi çerçevesinde uygulanacaktır.
16.06.2017 tarih ve 11 sayılı Senato Kararı gereği, Yaz Öğretiminde geçerli olmak üzere; Mezuniyet için en çok iki dersi kalan ve bu dersler için Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (2009 ve Sonrası Yıllarda Kayıt Olan Öğrenciler İçin) 26. maddesinde tanımlanan, ek sınavlara katılabilecek durumda olan öğrencilerin (normal öğretim süresi içinde, bölümün/programın öğretim programında gösterilmiş derslere yazılmış, derse devam koşullarını yerine getirmiş ve mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerden, proje, tasarım, planlama ve atölye dersleri gibi öğretim programlarında yalnız uygulamadan oluşan dersler hariç, varsa stajını başarı ile tamamlamış) yaz öğretiminde 4 derse kayıt yaptırabilmesine,
İlgili Senato kararı gereği, Yönetmeliğin 26. maddesinde tanımlanan EK SINAVA GİRME HAKKI OLAN ÖĞRENCİYE 4’ÜNCÜ DERSİ SEÇTİRİLECEKTİR.
HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ; Hemşirelik Yüksekokulu, Hemşirelik Programı, 7. ve 8. Yarıyıllardaki Intern I ve Intern II dersleri 19/06/2019 tarihli Senato Kararıyla, sadece mezuniyet aşamasında olan ve konuya ilişkin Intern derslerinden tek dersi kalan öğrenciler için açabilir.
MİMARLIK ve TASARIM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ; 18.01.2023 tarih ve 01 sayılı Senato Kararı gereğince; 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Yaz Öğretiminden itibaren, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü, Mimarlık İngilizce Bölümü, Gemi ve Yat Tasarımı Bölümü ve İç Mimarlık Bölümü proje derslerini, yalnızca bu dersleri daha önceden almış ve F notu ile başarısız olmuş olan öğrenciler yaz öğretiminde alabilir. Daha önce bu dersleri hiç almamış veya DZ (devamsızlık) ile başarısız olmuş öğrenciler yaz öğretiminde proje derslerini alamazlar.
YAZ ÖĞRETİMİNE AŞAĞIDA BELİRTİLEN ÖĞRENCİLER KABUL EDİLMEKTEDİR; a) Bir veya iki yıl okuduktan sonra kayıt donduran Hazırlık Sınıfı öğrencileri hariç; kayıt dondurma, izinli sayılma ve uzaklaştırma gibi ilgili mevzuat hükümlerine göre Yaz Öğretimine devam etmesine engel durumu olmayan Maltepe Üniversitesi öğrencileri, b) Başka bir üniversiteye kayıtlı öğrencilerle, derslere yaşam boyu eğitim çerçevesinde katılmak isteyenlerden, başvuruları ilgili akademik birim kurulları tarafından onaylananlar. Başka bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı öğrenciler de kayıt yaptırabileceklerdir. Bu öğrenciler; açılması kesinleşen derslerin ilgili akademik birim web sayfasında 22 Temmuz 2024 Pazartesi günü ilan edilmesinin ardından, 22-26 Temmuz 2024 tarihleri arası aşağıdaki link adresinden online başvuru yaptırabileceklerdir. Başvuru için https://mubis.maltepe.edu.tr/GENEL/YazOkulu/YazOkuluBasvuruGirisi.aspx
ÜNİVERSİTE DIŞINDAN DERS ALMA (1) Maltepe Üniversitesinde kayıtlı öğrenciler, aşağıda belirtilen durumlarda ve ilgili kurulun onayıyla, yaz öğretiminde başka bir üniversiteden ders alabilir: a) Öğrencinin kayıt için başvurduğu dersin yetersiz kontenjan nedeniyle kapatılacak olması, b) Dersin açılmayacak olması, c) Öğrencinin mazeretinin ilgili kurul tarafından kabul edilmesi.
(2) Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 13.09.2017 tarihli 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/c maddesi uyarınca, yaz öğretimi açılmayan yükseköğretim kurumlarının, diğer yükseköğretim kurumlarından hangilerinde yaz öğretiminde ders alınabileceğinin üniversite senatoları tarafından belirlenmesine, yaz öğretiminde ders alınabilecek yükseköğretim kurumları belirlenmediği takdirde öğrencinin ilgili yılda üniversitenin programının taban puanından daha yüksek bir programın verildiği üniversiteden yaz öğretimi ders alması durumunda alınan bu derslerin üniversite tarafından kabul edilmesine karar verilmiştir.
(3) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarındaki koşulları karşılayan (Öğretim programında Bitirme Projesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin tüm bölümlerindeki Tasarım Stüdyosu VIII dersleri ve vb. yalnız uygulamadan oluşan dersler HARİÇ) ve başka bir üniversiteden ders almak isteyen öğrencilerin ilgili kurula dilekçe ile başvurması, almak istedikleri ders ya da derslerin kodu, adı, kredi (AKTS) saatleri, ders içerikleri ve ayrıca hem gitmek istedikleri programın hem de öğrencinin kendi taban puanlarını gösteren belgelerini ilgili kurula ibraz etmesi zorunludur. Maltepe Üniversitesinde kayıtlı öğrencilerin başka yükseköğretim kurumlarından Yaz Öğretimi ders/dersleri alabilmeleri için; belirtilen işlemlere uygun olarak Üniversitemize Yaz Öğretimi ödeme ve kayıt işlemlerini tamamlamış olmaları, ayrıca ilgili ders/derslerin ÜNİVERSİTEMİZDE AÇILMAMIŞ olması gerekmektedir.
NOTLAR:
YÖK_MEVZUAT: - Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, ÇiftAnadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik - Yükseköğretim Kurulundan “azami süre” kararı - 6111 Sayılı Kanunun Uygulama Esasları-YÖK
ÖİDB İş Akış Şeması:: /Content/Media/CkEditor/06072024042042987-ÖİDB İş Akış Şeması.pdf |