Meslek Yüksekokulu

Staj Bilgileri

Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı öğretim programı kapsamında öğrenciler tarafından yapılacak staj çalışmaları ile ilgili süreçler aşağıdadır.

a) STAJ ZORUNLULUĞU

Öğrencilerin teorik olarak edindikleri bilgileri ilgili sektörde uygulayabilmeleri ve iş deneyimi edinmeleri açısından stajını başarıyla tamamlaması mezuniyet için zorunludur.

Herhangi bir şekilde stajını tamamlamamış öğrenciye geçici mezuniyet belgesi veya diploma verilmez.

b) STAJ YERİNİN TESPİTİ

Stajın Meslek Yüksekokulu Staj Komisyonu tarafından uygun görülen resmi ve özel kuruluşlarda yapılması gerekmektedir. Staj yerinin öğrenim görülen bölüm ile bağlantılı kurumlarda yapılması önem taşımaktadır. Staj yeri geçerli bir mazeret ve Meslek Yüksekokulu Staj Komisyonunun onayı olmadan değiştirilemez. Aksi durumlarda staj geçersiz sayılır. 

  • Stajlar 5 yıldızlı Konaklama İşletmeleri, birinci sınıf tatil köyleri ve A sınıfı seyahat acenteleri şubelerinde yapılması gerekir.  
  • Staj komisyonu tarafından değerlendirilip onaylanan uluslararası zincir otellerin 4 yıldızlı şubelerinde yapılması gerekmektedir.

c) STAJ SÜRESİ

Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı staj süresi 30 (otuz) iş günüdür. İş günü bir hafta için en fazla 6 gün olarak kabul edilir (Cumartesi günleri de staj yapıldıysa).

Stajlar sadece yaz döneminde yapılabilir.

d) STAJ SÜRECİNDE ÖĞRENCİNİN ELDE ETMESİ BEKLENEN KAZANIMLAR

  1. Öğrencinin kendi alanı ile ilgili edindiği teorik bilgileri staj esnasında kullanabilmesi; teorik öğrenme ile gerçek hayattaki uygulama farklarının ayırdına varabilmesi,
  2. Öğrencinin diğer meslek alanlarını tanıması, farklı disiplinlerden kişilerle takım çalışması yapabilmesi ve alanındaki konumunu kavraması,
  3. Öğrencinin mesleki etik ilkelere ve ilgili kanun, yönetmelik ve şartnamelere uygun kararlar alabilmesi ve bu doğrultuda hareket edebilmesi,
  4. Mesleği ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri kullanarak konaklama işletmelerinde ön büro, kat hizmetleri, satış, banket satış ve yiyecek- içecek departmanı gibi çeşitli alanlarda sorunları ele alabilme, belirleyebilme, farklı etkenleri ayırt etme, bilgi toplama, birleştirme, yorumlama, çözüm önerileri geliştirebilme, müşteriyle iletişim sürecini yönetebilme,
  5. Öğrencinin staj yaptığı kurum/firma veya şantiyede kişisel ve mesleki iletişim kurabilmesi, iletişim araçlarını kullanabilmesi,
  6. Öğrencinin alanıyla ilgili çağdaş uygulamaları yerinde görüp, uygulayarak öğrenmesi.

2 - BAŞVURU VE STAJ SÜRECİ  

a) STAJ SÜRESİNCE İZLENECEK YOL

b) STAJ BAŞVURU FORMU

Program Staj Sorumlusundan temin edilebilecek “Staj Başvuru Formu” öğrenci tarafından doldurularak staj yapılacak kurumun staj sorumlusuna onaylatılacaktır ve staj başlangıç tarihinden en geç 20 iş günü öncesinde staj sorumlusuna veya bölüm başkanına teslim edilecektir.

Staja başlamadan en geç 2 gün önce ise üniversitenin Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan “İşe Giriş Bildirgesi” staj yapılacak iş yerine teslim etmek üzere teslim alınacaktır.

c) STAJ RAPORU

Staj Raporu” belgesi program staj sorumlusundan temin edilecektir. Staj raporu staj süresince gün bazında öğrenci tarafından doldurmalı ve iş yeri staj sorumlusuna onaylatılmalıdır. Staj Raporu staj tamamlandığında iş yeri staj sorumlusu tarafından kapalı zarf içinde mühürlü olarak öğrenciye teslim edilmeli veya Meslek Yüksekokulu adresine posta ile gönderilmelidir. Staj Raporu, her yıl 15 Ekim tarihine kadar program staj sorumlusuna teslim edilmelidir. Bu tarihten sonra getirilen staj raporları kabul edilmeyecek ve öğrencinin stajı “başarısız” olarak değerlendirilecektir.

d) STAJ DEĞERLENDİRME BELGESİ

Staj Değerlendirme Belgesi” program staj sorumlusundan temin edilecektir. Belge öğrenci tarafından staj başlangıcında iş yeri staj sorumlusuna teslim edilmelidir. Staj tamamlandığında belge iş yeri staj sorumlusu tarafından doldurularak kapalı zarf içinde mühürlü olarak öğrenciye teslim edilmeli veya Meslek Yüksekokulu adresine posta ile gönderilmelidir.

e ) STAJIN GEÇERSİZ SAYILMASI

Staj yapılan kurumun iş koşullarına, disiplin koşullarına ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uyulması gerekmektedir. “Staj Değerlendirme Belgesi” ile “Staj Defteri”nin birlikte incelenmesi doğrultusunda yetersiz çalışma yapıldığı tespit edilirse staj başarısız sayılır ve yeniden staj yapılması gerekir. Öğrencinin kendi hatası nedeniyle iş yerinde doğabilecek zarar ve ziyanlardan öğrenci sorumludur. Üniversitenin bu konuyla ilgili sorumluluğu bulunmamaktadır.  

Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel