14 Mart Dünya Matematik Günü Etkinliği
14 Mart Dünya Matematik Günü, bu yıl büyük bir coşkuyla kutlandı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Maltepe Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, 13 Mart Perşembe günü Maltepe Üniversitesi’nde gerçekleşti. Programa, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Yılmaz, Genel Sekreter Av. Umut Orman, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Ceylan, İstanbul İli Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Bürlükkara, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Hale Bağce Özbaş’ın yanı sıra akademisyenler, öğretmenler, ortaokul ve lise öğrencileri ile üniversite öğrencilerinden oluşan 600’ün üzerinde kişi katıldı.
Maltepe Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Vildan Katmer’in işbirliği ile gerçekleşen program, Doç. Dr. Cem Babacan’ın piyano resitaliyle başladı. Sanatın matematikle buluştuğu bu özel anların ardından, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Ceylan ve Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Hale Bağce Özbaş’ın açılış konuşmalarıyla etkinliğin resmi açılışı yapıldı.
Açılış konuşmalarının ardından, Dr. Hasan Özdemir moderatörlüğünde “Matematik Eğitiminin Geleceği: Türkiye için Yeni Ufuklar” başlıklı panel gerçekleşti. Panelde, alanında uzman akademisyenler matematik eğitiminin geleceğine dair görüşlerini paylaştı. MEF Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rukiye Didem Taylan, yapay zekâ ve matematik eğitiminin kesişim noktalarını ele alırken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasret Nuhoğlu, matematik odaklı STEM eğitimine dair çarpıcı bilgiler sundu. Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Orhan Çanakçı ise matematiğin aşk ile olan ilişkisini ilginç bir bakış açısıyla ele aldı. Pendik Bilim ve Sanat Merkezi’nden Gülşah Güğül, matematik eğitiminde proje tabanlı yaklaşımları ve TÜBİTAK projelerinin katkılarını paylaştı.
Ardından program sergi ve atölyelerle devam etti. Esat Samet Altun'un 'Matematiği Görme Atölyesi', Gülşah Güğül'ün 'TÜBİTAK Projeleri Atölyesi' ve Ayşenur Orunlu ile Songül Özgenel'in 'Akıl ve Zeka Oyunları Atölyesi' katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Ayrıca, Ceren Abaza'nın 'Da Vinci Köprüsü' ve Emine Özüm Aygür'ün sergi alanındaki etkinlikleri, matematiğin yaratıcı yönlerini gözler önüne serdi.
Sergi alanında ise çeşitli okullardan gelen öğretmenlerin ve öğrencilerin 'Mancınık Yapımı ve Yarışması', 'Pi Hesaplama Etkinliği', 'Parabolik Kafalar ile Maket Görsel Anlatımı', 'Geometrik Çizgilerle Sanatın Dönüşümü' çalışmaları, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aysel Şen Zeytun'un 'Matematik Materyalleri Atölyesi', Araştırma Görevlisi Yesemin Şimşek'in 'Matematik İllüzyonları Atölyesi' ve Araştırma Görevlisi Zeynep Ertek'in 'Escher ve Matematik Atölyesi' büyük beğeni topladı.