1-Uzaktan Eğitimde Sınav Soruları Nasıl Hazırlanır? Nasıl Uygulanır?
Uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme konusu akademisyen ve öğrenciler için çok önemli bir konudur. Özellikle çevrimiçi sınav sorularının hazırlanması noktasında dikkat edilmesi gereken temel ilkeler, çevrimiçi sınavlarda ölçme ve değerlendirmenin adil ve gerçekçi olmasını sağlayacaktır. Uzaktan eğitimde sınavlar çevrimiçi olduğunda bilgisayarımız ile yapabileceklerimiz sınırsızdır ancak sınava giren öğrencinin de imkanlarının sınırsız olduğu unutulmamalıdır. Bu noktada sınavlar hazırlanırken bazı kriterler üzerinde düşünülerek oluşturulmasında yarar vardır.
Sınavın yöntemi ne olmalıdır?
Soruların türü ne olmalıdır?
Soruları hazırlarken nasıl hazırlamalı ve hangi kriterleri dikkate almalıyız?
soruları, uzaktan eğitimde sınavların etkililiği için yanıtlanması gereken sorulardır. Tüm bu sorulara yanıt bulacağınız ve uzaktan eğitimde çevrimiçi sınav hazırlarken sizlere ışık tutacak bilgilerin yer aldığı bir video izleyeceksiniz.
İyi seyirler dileriz.
2-Eve Sınav ve Açık Kitap Sınavlarda Nelere Dikkat Edilmelidir?
“Uzaktan Eğitimde Sınav Soruları Nasıl Hazırlanır? Nasıl Uygulanır?” başlıklı videomuzda çevrimiçi ortamda yürütülen sınavlar ile ilgili genel bilgiler verilmişti. (İzlemeyenler için https://youtu.be/zFA8p0RAOM8 ) Bu video özelinde ise kaynak erişimi sınırsız olan sınavlar hakkında bilgilendirmeler göreceksiniz. Ezbere dayalı sınavlara meydan okumak için önerilen eve sınav ve açık kitap sınav yöntemleri ile öğrencinin üst düzey öğrenmesine odaklanılır. Özetle bu tür sınavların amacı öğrencilerin bilgiyi hatırlamasından çok analiz etmesi, değerlendirmesi veya sentezlemesidir. Hazırlanan bu videoda;
Eve sınav ve açık kitap sınavları hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
Öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirici soru türlerine örnekler neler olabilir?
Eve sınav ve açık kitap sınav soruları nasıl hazırlanır?
Eve sınav ve açık kitap sınavlarında öğrencilerin “Kopyala-Yapıştır” yapmaması için ne gibi önlemler alınabilir?
Sorularının cevabına videoyu izleyerek ulaşabilirsiniz.
İyi seyirler dileriz.
3- Uzaktan Eğitimde Ödev Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Türk Dil Kurumuna göre ödev insanlık duygusudur. Akademide ise ödev öğrenme faaliyetlerinin olmazsa olmazıdır. Öğrenilen bilgi ve edinilen becerilerin pekiştirilmesi neredeyse yapılan ödevlere bağlıdır. Özellikle uzaktan öğrenme faaliyetlerinde iyi bir ödev tüm öğrencilerin öğrenme süreçlerini ve insani duygularını etkileyeceği için hayati önem taşır.
Uzaktan eğitimde ödev nasıl olmalıdır?
Ödev verirken nelere dikkat edilmelidir?
Verilen ödevlerin değerlendirilmesi nasıl yapılmalıdır?
Bu soruların yanıtına videomuzu izleyerek ulaşabilirsiniz.
İyi seyirler dileriz.
4- Uzaktan Eğitimde Derse Katılım Puanlara Nasıl Dahil Edilebilir?
Çevrimiçi ve uzaktan eğitimde akademisyenleri en çok zorlayan konulardan biri katılımcı öğrenci sorunudur. Öğrencilerin derse katılımı ve katılımın devamını sağlamak zaman zaman çok zorlayıcı olabilmektedir. Derse etkin katılım için soru sormanız, cesaret vermeniz, onların fikirlerini merak ettiğinizi ve öğrencinize ders sen katkı sağlamazsan işlenmez diye hissettirmeniz gerekiyor. Tüm bunları yapıyorsunuz ancak öğrencileriniz yine de derse katılmıyor mu? Videomuzda öğrencilerin derse katılımını ve bu katılımın devamını sağlamak için çeşitli tavsiyeler bulacaksınız. Ayrıca,
Derse katılım nasıl sağlanır?
Derse katılım nasıl arttırılır?
Derse katılım nasıl değerlendirilir?
Kalabalık gruplarda tartışmaların ve etkinliklerin yönetimi nasıl yapılır?
sorularının yanıtına videomuzu izleyerek ulaşabileceksiniz.
Katılımcı öğrenciniz bol olsun. İyi seyirler dileriz.
5-Uzaktan Eğitimde Ders Öğrenme Amaçlarımızı Nasıl Belirlemeliyiz?
Dünya sosyal, ekonomik ve kültürel olmak üzere büyük çaplı değişimlerden geçiyor. Eğitim artık ders süresi ile kısıtlı kalmıyor bitmeyen bir süreç haline geliyor. Bu sebeple öğrenmenin amacı, yalnızca ne öğrettiğiniz ile ilgili olmanın ötesinde, daha bütüncül bir bakış açısı gerektirmektedir. Aynı zamanda sürekli kendini yenileyen bir süreçtir. Oluşturulan öğrenme amaçlarını öğrenciye net bir şekilde aktarmak, öğrencinin etkinlikleri neden yaptığı sorusunun cevabını bulmasını sağlar. Bu sayede dersin verimi ve öğrencinin derse olan ilgisi artmış olur. Hazırlanan videoda;
Öğrenme amacı nedir?
Öğrenme amaçları nasıl belirlenir? sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
İyi seyirler dileriz.
6- Canlı Derslerde Ne Tür Etkinlikler Yapabiliriz?
Sınıf ortamında ders anlatmaya hiç benzemeyen canlı derslerin kendine has kuralları ve bambaşka bir ritmi vardır. Zaman zaman sınıf ortamında sunulan yüz yüze eğitim gibisi olmuyor diyenleriniz var biliyoruz ama malum dijital çağdayız. Ekran başında büyüyen Z kuşağı ekrandan ders izleme ve öğrenme konusunda tahmin edilenden çok daha iyidir. Ders anlatım tekniğinizi bu çağın gereklerine göre değiştirir, çağın gereksinimleri ve öğrencilerinize göre formüle ederseniz canlı derslerden yüz yüze eğitime göre daha çok verim alabilirsiniz. Daha etkin, daha sürükleyici ve daha verimli ders yapmanın formüllerine ve canlı derslerde yapılabilecek etkinlik önerilerine videomuzu izleyerek ulaşabilirsiniz.
İyi seyirler dileriz.
7-Kendim Nasıl Video Üretir ve Yayınlarım?
Çağımızın dijitalleşmesi ile beraber öğrencilere uyum sağlayabilmek bazı noktalarda bizlere zor gelebiliyor. Ancak bu zorluğu aşmak da bizlerin elinde. Peki nasıl mı? Bu zorluğu aşmanın yollarından biri derslerinizde kendi videolarınızı üretmeniz ve videoları öğrencilerinizle paylaşmanız olabilir. Ürettiğiniz videolar ile öğrencilerin öğrenmelerinde etkin olmasını sağlayabilir, yeniden ve durdurarak izleme seçenekleri ile öğrenmeyi kolaylaştırırken öğrencinin motivasyonunu arttırabilirsiniz.
Hazırlanan videoda;
Eğitsel video türleri nelerdir?
E-öğrenmede video seçenekleri nelerdir?
Video hazırlama araçları nelerdir?
Video format ayarları nasıl olmalıdır?
Çekim sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Çekim kuralları nelerdir?
Videoları yayınlama araçları nelerdir?
Sorularına yanıtlar bulabilirsiniz. İzleyiciniz bol olsun.
İyi seyirler dileriz.