Dijital Dönüşüm Sürecinde Aktif Öğrenme

Etkinlik Programı

Paylaş

SAAT/GÜN

1. GÜN

16.10.25

SAAT/GÜN

2.GÜN

17.10.25

SAAT/GÜN

3.GÜN

18.10.25

1. Ders 09:00 - 09:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Açılış ve Tanışma

09:00 - 09:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Üretken Yapay Zeka-1

09:00 - 09:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Harmanlanmış Ortamlarda Aktif Öğrenme

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ:

Prof. Dr. Hasret Nuhoğlu

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Asaf Varol

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Hakan Cengiz Aydın

DERS KONUSU: Etkinliklerin Tanıtımı- Katılımcılarla Tanışma

DERS KONUSU: Üretken yapay zekanın temel Kavramlar ve tarihçesi

DERS KONUSU: Harmanlanmış ders tasarımı oluşturma, etkinlikler ve ölçme-değerlendirme araçları geliştirme

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:  Eğitim boyunca yapılacak etkinlikler tanıtılır ve katılımcılarla tanışılır. Etkinlik boyunca kullanılacak olan blackboard sisteminin nasıl kullanılacağı anlatılılır. Dersin sonunda blackboard ortamında “Bu etkinlikte ne öğrenmek istiyorum?”  sorusunu yanıtlamaları istenir ve bu soruların eğitim boyunca eğitimciler tarafından yanıtlanacağı belirtilir.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Hedef: Aktif öğrenme aracı olarak üretken üretken yapay zekanın özelliklerini açıklayabilme,

Öğrenme-Öğretme Süreçleri: Katılımcılara üretken yapay zekâ nedir? sorusu yöneltilerek beyin fırtınası yapmaları sağlanır. Blackboard ileti bölümün tek kelimeden oluşacak ifadeler yazmalarını istenir, yanıtlar hızlıca tüm katılımcılarla gözden geçirilir. Yapay zekanın temel ilkeleri ve tarihsel gelişimi, model türleri ve algoritmalar, uygulama alanları hakkında genel bilgiler verilerek, sunuş yoluyla öğretim yoluyla derse devam edilir. Öğrencilerden yapay zeka ile ilgili sunulan bilgilerden yola çıkarak kendilerinin bir öğretmen adayı olarak yapay zekayı aktif öğrenmeyi gerçekleştirme için kullanabilecekleri örnekleri blackboard ortamında açılan tartışma sayfasına yazmaları istenir. Bir sonraki ders değerlendirmelerin yapılacağı bilgisi verilir.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Hedef: Harmanlanmış öğrenmeyi aktif öğrenme destekleyecek şekilde kendi derslerine uyarlayabilme

Öğrenme-Öğretme Süreçleri: Harmanlanmış öğrenmenin tanımı, sınırlılık ve üstünlükleri, kullanım alanları, farklı bağlamlara uygun doğru harmanlama alternatifleri, harmanlanmış öğrenmeye yönelik ders tasarlama konularında kısa bir sunum gerçekleştirilecek ve örnekler sunulacaktır. Sonrasında katılımcılar kendi deneyimlerini ve değerlendirmelerini blackboard ortamında sesli, görüntülü veya yazılı olarak paylaşacaklardır. Değerlendirme: Eğitim hedefine yönelik kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan bir değerlendirme anketi  blackboard ortamında çevrimiçi olarak uygulanacaktır. Katılımcıların kendi cevapları ve doğru yanıtlar anında blackboard sistemine yanısıtılarak, katılımcıların kendilerini değerlendirmeleri sağlanacaktır.

 

2.Ders

10:00 -10:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Dijital dönüşüm sürecinde Aktif öğrenme Yaklaşımı

10:00 -10:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Üretken Yapay Zeka-2

10:00 -10:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: HyFlex (Üst Düzey Esnek)  ile Aktif Öğrenme Derslerini Tasarımlamak

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Dr. Öğrt. Üyesi Sevim Aşiroğlu

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Asaf Varol

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Hakan Cengiz Aydın

DERS KONUSU: Dijital dönüşüm sürecinde Aktif öğrenme Yaklaşımına yönelik kuramsal bilgiler

DERS KONUSU: Yapay zekanın uygulama alanları, teknik zorlukları ve geleceği

DERS KONUSU:  Bir derse ait öğrenme sürecinin (zaman, mekan, plan anlamında), amaçlarının, materyallerinin, ölçme-değerlendirme araçlarının bireysel gereksinimler ve talepler doğrultusunda esnek yapıda sunulmasını içeren HyFlex hakkında bilgiler

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Hedef: Dijitalleşmenin aktif öğrenme ile ilişkisini eleştirel bir bakış açısıyla analiz edebilme

 

Öğrenme-Öğretme Süreçleri: Öğretim stratejisi/yöntemi/tekniği olarak sunuş yoluyla öğretim, anlatım, soru-cevap, tartışma, beyin fırtınası kullanılır. Dijital dönüşüm sürecince aktif öğrenme yaklaşımı ile ilgili bilgiler verilip, tartışılır. Materyal olarak menti.com web uygulaması, blackboard anket uygulaması kullanılır.“Aktif öğrenme sizin için ne ifade ediyor?” sorusuna da Menti.com kullanılarak katılımcılar tek kelimelik veya kısa cümlelerle cevap vermeleri istenir. Bu cevaplar anında ekranda görünür ve genel olarak bu sorunun katılımcılarca nasıl cevaplandığı ile, aktif öğrenme yaklaşımının genel özellikleri karşılaştırılarak gerekli düzeltmeler yapılır. Dijital dönüşüm sürecinde aktif öğrenme uygulamalarıyla ilgili teorik bilgiler derinleştirilerek sunulur ( Flipped Classroom modeli, dijital araçların kullanımı vb).

Değerlendirme: Dijital dönüşüm sürecinde aktif öğrenmeyi öğretmen adayı olarak siz nasıl sağlarsınız? sorusuyla ilgili akıllarında kalan en önemli bilgiyi ve soruyu blackboard anket uygulamasına yazmaları istenerek dersin değerlendirmesi yapılacaktır.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ: Değerlendirme: Öğrencilerin bir önceki ders blackboardda acılan tartışma sayfasında vermiş oldukları kısa örneklere geri bildirimlerde bulunulur.  Yapay zekanın uygulama alanları, etik ve sosyal etkileri, teknik zorluklar ve geleceği ile ilgili genel bilgiler verilir. “Aktif öğrenme açısından üretken yapay zekadan nasıl etkili yararlanılabilir?” sorusu blackboardda açılan açık uçlu test aracılığıyla katılımcılar tarafından yanıtlanır. Yanıtlara geri bildirimler verilerek dersin değerlendirilmesi gerçekleştirilir.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Hedef: Hyflex öğrenme modelini aktif öğrenme destekleyecek şekilde kendi derslerine uyarlayabilme.

 Öğrenme-Öğretme Süreçleri:

HyFlex öğrenmenin tanımı, sınırlılık ve üstünlükleri, kullanım alanlarına yönelik  kısa bir sunum gerçekleştirilecek ve örnekler sunulacaktır. Katılımcılara blackboarda çevrimiçi dosya olarak ders planları verilir. Katılımcıların bireysel olarak ders planlarından  birisini seçerek, bu planı HyFlex öğrenmeye göre yeniden tasarımlamaları istenir.

Değerlendirme: Katılımcıların hazırlayacakları yeni ders tasarımları katılımcı başarısının ölçülmesinde kullanılacaktır. Katılımacılar ders tasarımlarını blackboardda yer alan dijital sergide paylaşacaklardır. Değerlendirmelerin etkinliğin “Öğrenci Çalışmalarının Değerlendirmesi” saatinde gerçekleştirileceği belirtilecektir.

 

3.Ders

11:00 -11:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Aktif öğrenmede paylaşımlı üstbilişsel etkinliklerin işlevselliği-1

11:00 -11:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Dijital Dönüşüm Sürecinde Aktif Öğrenme Uygulamaları-1

11:00 -11:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Dijital dönüşüm sürecinde rehberlik ve psikolojik danışmanlık-1

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof .Dr. Yelkin Diker Coşkun

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Hasret Nuhoğlu

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Dr. Öğrt. Üyesi Betül Tanacıoğlu Aydın

DERS KONUSU: Öğrenenlerin bilişsel etkinliğinin önemi

DERS KONUSU: Dijital dönüşüm sürecinde aktif öğrenme uygulama araçları

DERS KONUSU: Psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanındaki dijital dönüşümün aktif öğrenme açısından önemi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ: 

Hedef: Dijital dönüşüm sürecinde aktif öğrenme ortamlarının işlevselliğini sağlamada öğrenenlerin bilişsel etkinliğinin önemini farkedebilme

Öğrenme-Öğretme Süreçleri: Öğretim stratejisi/yöntemi/tekniği olarak sunuş yoluyla öğretim, anlatım, soru-cevap, tartışma kullanılır. Tartışma, Günümüzde yapay zeka destekli öğrenme ortamlarının işlevselliğini belirleyen en önemli unsurlardan birisi öğrenenlerin bilişsel etkinliğini sağlamaktır. Bu görüş üzerinde katılımcıların blackboard ortamında sesli/görüntülü tartışması yapılır.  Değerlendirme: “Dijital dönüşümün yaşandığı günümüzde üstbilişsel etkinliği sağlama yollarının nelerdir?” sorularak dersin değerlendirilmesi  katılımcıların blackboard ortamında canlı ileti aracılığıyla yanıt vermesi yoluyla gerçekleştirilecektir.

 

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Hedef: Dijital dönüşüm sürecinde aktif öğrenme uygulama araçlarını örneklerle açıklayabilme

Öğrenme-Öğretme Süreçleri: Etkinlik, dijital araçların (Kahoot, Padlet, Mentimeter, Conceptboard,,,) tanıtımı ve kullanımıyla başlayacak, ardından gruplar halinde bir ders tasarlama çalışmasıyla devam ederler. Blackboard ortamında sesli/görüntülü olarak katılım sağlarlar.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ: Hedef: Öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerinin dijital ortamda desteklenebilmesinin aktif öğrenme açısından önemini farkedebilme.  Öğrenme-Öğretme Süreçleri:

Eğitim yöntemi olarak,  anlatım, tartışma, örnek olay inceleme kullanılacaktır. Verilen örnek olayları incelemeleri ve  örnek olaydaki öğrenci açısından nasıl çalışmalar yapılacağı ile ilgili blackboard ortamında sesli/görüntülü/canlı ileti yazma yollarıyla tartışılacaktır. Öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerinin dijital ortamda desteklenebilmesinin aktif öğrenmenin gerçekleşmesi açısından değerlendirmeleri sağlanır.

 

ÖĞLE ARASI

 

 4.ders

13:00-13:45 Ders Saati: 1

DERS ADI: Aktif öğrenmede paylaşımlı üst bilişsel etkinliklerin işlevselliği-2

14:00 -14:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Dijital Dönüşüm Sürecinde Aktif Öğrenme Uygulamaları-2

14:00 -14:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Dijital dönüşüm sürecinde rehberlik ve psikolojik danışmanlık-2

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof .Dr. Yelkin Diker Coşkun

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Hasret Nuhoğlu

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Dr. Öğrt. Üyesi Betül Tanacıoğlu Aydın

DERS KONUSU: Paylaşımlı üst bilişsel etkinliklerin öğrenmedeki etkisi ve dijital dönüşüm sürecinde kullanımı

DERS KONUSU: Dijital dönüşüm sürecinde aktif öğrenme uygulama örneklerinin paylaşılması 

DERS KONUSU: Dijital dönüşüm sürecinde bireyi tanıma ve bireyin aktif öğrenmesi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ: 

Hedef: Aktif öğrenmede paylaşımlı üst bilişsel etkinliklerin öğrenmeye etkisini farkedebilme

Öğrenme-Öğretme Süreçleri:  Sınıf ortamında yürütülen çalışmalarda paylaşımlı üst bilişsel etkinliklerin öğrenmede etkili olduğunu ortaya koyan araştırmalar bulunmaktadır. Bu araştırma bulgularından ve dijital dönüşümün etkinliğini sağlamada nasıl kullanılabileceği sunulur Öğrencilerin araştırma bulgularından yola çıkarak kendi öğrenme süreçleri ile ilgili örnekler vermeleri istenir.

Değerlendirme: Dijital dönüşüm sürecinde öğrencilerinizin bilişsel etkinliği attırmak için sizler neler önerirsiniz? Sorusu ile değerlendirme yapılacaktır. Katılımcıların blackboard ortamında yanıtlanmaları istenecektir, Tüm yanıtlar tamamlandığında eğitmen tarafından gerekli dönütler verilecektir.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Hedef: Dijital araçları kullanarak aktif öğrenmeye yönelik uygulama önerileri geliştirebilme

Öğrenme-Öğretme Süreçleri:  Örnek uygulamalar ile ilgili Mentimeter kullanılarak katılımcıların fikirlerini toplamak için bir tartışma ortamı oluşturulur ve beyin fırtınası ile örneklere yönelik yeni fikirlerini paylaşırlar.

Değerlendirme: Öğrencilerin paylaştıkları fikirlerin listesi ekranda yansıtılarak, aktif öğrenmeyi etkili kullanma açısından eğitimci tarafından değerlendirilerek, geri bildirim yapılır.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ: Hedef: Dijital dönüşüm sürecinde aktif öğrenme ortamlarında rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine yönelik yaratıcı uygulamalar geliştirebilme

Öğrenme-Öğretme Süreçleri:Bireyi tanıma ve bireye rehberlik etmeye dönük hizmetlerinin yıllardır yüz yüze devam ettiği bir bağlamdan, danışman ve danışanın çevrimiçi bir araya geldiği bir sürece evrildiği vurgulanıp, bu durumun avantajları dezavantajları, etik meseleleri tartışılacaktır. Katılımcıların blackboard ortamında sesli/görüntülü/canlı ileti yazma yollarıyla tartışmaya katılmaları sağlanacaktır.

Değerlendirme: Dijital dönüşüm sürecinde aktif öğrenme ortamlarında rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine yönelik yaratıcı uygulamalar geliştirebilme konusunda neler öğrendikleri ile ilgili kısa soru anketini blackboard ortamında doldurmaları istenerek ders değerlendirilecektir. Öğrenci cevapları ve doğru yanıtlar blakboardda anında yayınlanacaktır.

 

 5.ders

14:00 -14:45 Ders Saati: 1

DERS ADI: Dijital Çağda Öğrenmeyi Öğrenme-1

15:00 -15:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Dijital dönüşüm sürecinde yaratıcı öğrenme ortamları

15:00 -15:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Öğrenci Çalışmalarının Değerlendirilmesi

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Dr. Gökçe Güvercin-Seçkin

 

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Öğr.Gör. Diğdem Enerem

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Dr. Öğrt. Üyesi Sevim Aşiroğlu

DERS KONUSU: Dijital çağda öğrenmeyi öğrenme becerileri-1

DERS KONUSU: Dijital dönüşüm sürecinde yaratıcı öğrenme ortamları

DERS KONUSU:  Eğitim etkinliğine yönelik öğrenci çalışmalarının sergilenmesi ve değerlendirilmesi

 

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Hedef: Dijital dönüşüm sürecinde öğrenmeyi öğrenme becerilerini geliştirme yollarını kavrayabilme" şeklinde değiştirilmesi gerekiyor

Öğrenme-Öğretme Süreçleri: "Dijital araçlar ve kaynaklar öğrenmenizi nasıl etkiliyor?" sorusuna kısa birer cümleyle yanıt vermeleri istenerek derse başlanır (Menti kullanılacaktır). Etkinlik 1. Kendi Öğrenme Stilinizi Keşfedin: Ücretsiz çevrimiçi bir online öğrenme stili testi olan VARK modeli ile QR paylaşılır, Sonuçlar sınıfla paylaşılır, her öğrenme stiline uygun bir dijital araç önerisi önerilir ve tanıtılır.

Etkinlik 2. Dijital Planlama ve Zaman Yönetimi: Google Calendar veya Trello ile katılımcılar bir hafta içindeki akademik hedeflerini planlar. Her katılımcı, bir proje için Trello’da “To-Do, Doing, Done” sütunlarını kullanarak görevlerini oluşturur.

Bir sonraki ders etkinliklere ve sonrasında değerlendirmeye geçileceği belirtilir.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ: Hedef: Dijital dönüşüm sürecinde yaratıcı öğrenme ortamlarını açıklayabilme.

Öğrenme-Öğretme Süreçleri:

“Dijital dönüşüm sürecinde hangi öğrenme ortamlarından yaralanıyorsunuz?” sorusunu menti ile paylaşmaları istenir. Dersin sonunda aynı sorunun benzerini yanıtlayacakları belirtilir. Dijital dönüşüm sürecinde öğretmen adaylarının aktif öğrenen konumundan, öğreten ve öğrenen öğretmen konumuna geçişinde, öğrenme materyallerinin öğrenme stillerine uygun kullanımı, esneklik ve yaratıcı öğrenme ortamlarının oluşturulması üzerinde durulur.

Değerlendirme: “Derste anlatılan öğrenme ortamları ile ilgili aklınızda neler kaldı?” sorusunu menti ile paylaşmaları istenir. Dersin başında katılımcılara yöneltilen bir önceki soruya verdikleri yanıtlarla, bu soruya verdikleri yanıtların karşılaştırılması ekrana yansıtılarak değerlendirme gerçekleştirilir.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Etkinlik boyunca öğrencilerin ders içeriklerine yönelik oluşturdukları öğrenme ürünleri dijital olarak blackboard ortamında sergilenecektir. Bu sergiyle ilgili değerlendirme sonucu öğrencilerle paylaşılacaktır. 

6.ders

15:00 -15:45 Ders Saati: 1

 

16:00 -16:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Dijital Dönüşüm Öğrenme Biçimlerimizi Nasıl Değiştirecek?

 

16:00 -16:45
Ders Saati: 1

DERS ADI: Etkinliğin Değerlendirmesi

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Dr. Gökçe Güvercin-Seçkin

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Öğr.Gör. Diğdem Enerem

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Dr. Öğrt. Üyesi Sevim Aşiroğlu

DERS KONUSU: Kendi öğrenme süreçlerini etkin bir şekilde yönetme

DERS KONUSU: Dijital dönüşümün öğrenme deneyimlerimizi nasıl etkilediğinden yola çıkılarak öğrenme biçimlerimiz üzerine interaktif bilgi paylaşımının yapılması.

DERS KONUSU: Çevrimiçi değerlendirme

Etkinlik 3. Dijital Dikkat Dağınıklığını Yönetme: Focus To-Do ve Forest uygulamaları ve , pomodoro tekniği tanıtılır. Katılımcılar bir “odaklanma süresi” başlatarak, odaklanmaları gereken bir aktivitive verilir ve bu süreçte dikkat dağıtıcıları kaydeder. "Bugün öğrendiğiniz bir stratejiyle yarın neyi farklı yapacaksınız?" sorusu menti ile paylaşılarak üzerine birlikte tartışılır.

Değerlendirme: Ön Test (Menti ile Oturum Başında):

Dijital araçlar öğrenmenizi nasıl etkiliyor? (Açık uçlu)

Hangi dijital araçları zaman yönetimi için kullanıyorsunuz? (Seçmeli)

Son Test (Menti ile Oturum Sonunda):

Bugün öğrendiğiniz bir stratejiyle yarın neyi farklı yapacaksınız?

Hangi yeni dijital araçları kullanmayı planlıyorsunuz?

Katılımcıların kendi öğrenme süreçlerini nasıl geliştirdiklerini öz değerlendirmeyle açıklamaları istenir:

Hangi dijital planlama stratejisini kullandınız ve nasıl bir fayda sağladı?

Dikkat dağınıklığını azaltmak için hangi tekniği kullandınız?

Gelecekte hangi stratejiyi daha fazla kullanmayı planlıyorsunuz?

 

DETAYLI DERS İÇERİĞİ: Hedef: Dijital dönüşümün öğrenme biçimleri üzerindeki etkisini farkedebilme

Öğrenme-Öğretme Süreçleri:

Dijital dönüşüm sürecinde öğrenme ve öğretim ortamlarının değişmesi, dijital dünyanın sunduğu olumlu ve olumsuz etkilerin öğrenme biçimlerimizi nasıl değiştirebileceği üzerinde interaktif bir tartışma ortamı oluşturulacaktır

Değerlendirme: Katılımcılara kısa yanıtlı ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir değerlendirme anketi de blackboard ortamında çevrimiçi olarak uygulanacaktır. Katılımcıların kendi cevapları ve doğru yanıtlar anında blackboard sistemine yanısıtılarak, katılımcıların kendilerini değerlendirmeleri sağlanacaktır.

 

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

 Etkinlik boyunca verilen tüm derslerle ilgili çoktan seçmeli bir test blackboard ortamında uygulanacaktır. Tüm katılımcıların genel değerlendirilmesi yapıldıktan sonra, soruların yanıtları paylaşılacaktır. Farklı soru sormak isteyenlerin soruları canlı olarak yanıtlanacaktır.

Toplam Ders Sayısı=6

Toplam Ders Sayısı=6

Toplam Ders Sayısı=6