Amaç ve Kapsam

Paylaş

Sanat yapıtı, insana özgü zihnin bir erdemi olarak zaman içerisinde kendisini dışa vurur. Mitolojilerden Herakleitos’un “logos”una ve sonrasında Aristoteles’in doğa anlayışına değin zaman, değişimin salt ritmi değil aynı zamanda Kant’ta bilmenin kategorisi ve Heidegger’in sanat yapıtlarına ilişkin belirlemesiyle varoluşun anlamına eşlik edendir. Zaman otantisitenin mührüdür. Geçmiş ile bugün arasında bellek bireyde ve toplumsal sistemde anlatıyı oluşturur. 

Jung’un “kolektif bilinçdışı” olarak tanımladığı kolektif hafızanın etkisiyle estetik yaratıcı tercihlerle harmanlanır. Üretimin zamansallığında sanatçı geçmiş ile şimdiki anı art arda ve iç içe geçişken olarak duyumsarken aynı zamanda tüm insanlığın gücünün de etkisi altındadır ve büyük yapıtların bu etkiyi aştığı düşünülür. 

Maltepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü olarak bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz uluslararası seçici kurullu sergimizde bu yılın temasını kolektif hafızayla ilişkilendirmek ve her şeyin çok hızlı ilerlemesine karşılık geçmişe ait önemli değerleri hatırlatmak istedik. 

Son sergimiz Remind, en yalın ifade ile şu soruya odaklanıyor: “Bugünün teknolojilerinin, yapaylığının, hızın ve bireysel olarak soyutlanmanın çağında sanatçı olarak neleri hatırlıyor ve neleri hatırlatmak istiyoruz?” Böylelikle, geçmişin bugüne izdüşümlerini sergilemeyi arzuluyor, hep birlikte unutulmasını istemediğimiz değerlerimizi anmak ve yaşatmak istiyoruz. 

Profesyonel sanatçıların eserlerinin kabul edileceği uluslararası seçici kurullu Remind Sergisi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Çizgitsin Dijital Galeride çevrimiçi olarak düzenlenecektir. Sergi, resim, heykel, grafik, seramik, fotoğraf, video, stop-motion, animasyon, anime, dijital sanat ve dijital sanata entegre edilebilecek diğer sanat ve tasarım alanlarına açıktır. Ancak çalışmaların interaktif olmaması ve fiziksel enstalasyon özelliği taşımaması gerekmektedir.