T. C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL KATKI KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı; Maltepe Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünün kurulması, amaçları, faaliyet alanları, Toplumsak Katkı Koordinatörlüğün yapılandırılması, görevleri, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu yönerge; Maltepe Üniversitesi birimleri tarafından gerçekleştirilen mevcut toplumsal katkı faaliyetlerinin sistemli koordinasyonunu, bu yöndeki potansiyelin daha etkin kullanılmasını, araştırma-geliştirme, sosyal, kültürel, sanatsal vb. alanlarda kamu/özel kurum ve kuruluşlarla, toplum bireyleri, iç ve dış paydaşlarla işbirliği içinde toplumsal katkı sağlayacak faaliyetler planlamak, uygulamak, izlemek, iyileştirmek ve raporlamak amacıyla kurulmuştur. Yönerge, Koordinatörlük ve Koordinatörlüğe bağlı olarak kurulan Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu ve birim temsilcileriyle ihtiyaca göre kurulacak olan alt çalışma gruplarının çalışma esasları, görev ve sorumluklarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14/b-1 maddesine ve Maltepe Üniversitesi 2024-2028 Stratejik Planına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;
a) Birim: Üniversite bünyesinde mevcut Enstitü, Fakülte, Konservatuvar, Yüksekokul, Araştırma ve Uygulama Merkezleri, Kalite Komisyonu, Toplumsal Katkı Alt Çalışma Grubu, Daire Başkanlıkları, Öğrenci Kulüplerini,
b) Koordinatör: Maltepe Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörünü,
c) Koordinatörlük: Maltepe Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünü,
ç) Rektör: Maltepe Üniversitesi Rektörünü,
d) Senato: Maltepe Üniversitesi Senatosunu,
e) Stratejik Plan: Maltepe Üniversitesi 2024-2028 Stratejik Planını,
f) Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu: Koordinasyon Kurul Başkanı (Rektör), Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünden sorumlu Rektör yardımcısı, Koordinatör ve farklı birimlerden sekiz üyeden oluşan Maltepe Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulunu,
g) Üniversite: Maltepe Üniversitesini,
İKİNCİ BÖLÜM
Koordinatörlüğün Yapısı ve Görevleri
Yapısı
MADDE 5 - (1) Koordinatörlük yapısı şu şekilde oluşturulur:
a) Koordinatör: Üniversitede görev yapmakta olan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle atanır. Görev süresi biten koordinatör yeniden atanabilir.
b) Koordinatör Yardımcısı: Koordinatör, Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu üyeleri arasından bir kişiyi, Koordinatör Yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Koordinatör Yardımcısının görev süresi, koordinatörün görev süresi ile sınırlıdır.
c) Koordinatörlük Personeli: Koordinatörlüğün personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13/b-4 maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen akademik ve idari personelden oluşur.
d) Alt Çalışma Grupları: Koordinatörlük gerekli gördüğünde alt çalışma grupları oluşturabilir. Alt çalışma grupları çalışma alanıyla ilgili birimlerin öğretim üyesi/elemanı ve/veya idari personel ile öğrencilerden oluşur. Alt çalışma grubu üyeleri, Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu tarafından bir yıl için görevlendirilir.
e) Sekretarya: Koordinatörlüğün sekretarya hizmetleri Rektörlük tarafından görevlendirilen personel tarafından yürütülür.
(2) Koordinatörün görevi başında bulunmadığı durumlarda, Koordinatör Yardımcısı vekalet eder.
(3) Koordinatörlüğün bağlı bulunduğu Rektör Yardımcısı, Koordinatör, Koordinatör Yardımcısı, Koordinasyon Kurulu ve Koordinatörlük alt çalışma gruplarını gerektiğinde toplantıya çağırabilir.
Görevleri
MADDE 6 - (1) Koordinatörlüğün görevleri şunlardır:
a) Üniversitenin toplumsal katkı yaratan tüm birimleri ve buradaki ilgili personel ile toplumsal katkı anlamındaki görüşmeleri yapmak, birimler ve üst yönetim arasındaki koordinasyonu sağlamak,
b) Birimlerin toplumsal katkı faaliyetlerinin performans göstergelerini belirlemek, izlemek ve düzenli olarak raporlamak,
c) Toplumsal katkı faaliyetlerinin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetleri ile bütünleştirilmesini sağlamak,
ç) Öğrencilerin toplumsal katkı faaliyetlerine katılımını teşvik etmek ve desteklemek,
d) Toplumsal katkı faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanmasını sağlamak,
e) Üniversitenin sürüdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda toplumsal katkı faaliyetleri planlamak ve uygulamak.
Birim Toplumsal Katkı Alt Çalışma Gruplarının Görevleri
MADDE 7 - Birim toplumsal katkı alt çalışma grupları oluşturulması ve görevleri:
(1) Alt Çalışma Grupları gerekli hallerde Üniversite Stratejik Planında belirlenen toplumsal katkı hedeflerine ulaşılması için belli başlı bazı odak olarak belirlenen özel faaliyetleri planlamak ve uygulamak için Rektörün onayıyla, Koordinasyon Kurulu tarafından, çalışma alanıyla ilgili birimlerin öğretim üyesi/elemanı ve/veya idari personel ile öğrencilerden oluşacak kişileri kapsayacak şekilde oluşturulur ve bir yıl süreyle aktif olur.
(2) Alt Çalışma Gruplarının görevi, Üniversite Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ile iş birliği içinde toplumsal katkı politika ve stratejileri doğrultusunda çeşitli toplum hizmetlerini planlamak, Koordinatörlüğe sunmak, koordinasyon kurulunca onaylandıktan sonra uygulamak ve Koordinatörlüğe belgelerle raporlamaktır.
(3) Bu Gruplar, aktif oldukları sürece düzenli olarak özel belirlenmiş toplumsal katkı faaliyetlerinin performansını ölçer ve Koordinatörlüğe raporlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İzleme, Değerlendirme ve Raporlama
MADDE 8 - (1) Koordinatörlük, Üniversitenin toplumsal katkı faaliyetlerini düzenli olarak izler, değerlendirir ve raporlar.
(2) Koordinatörlük, her yılsonunda bir faaliyet raporu hazırlar ve Rektörlüğe sunar. Bu rapor, Üniversitenin Stratejik Planındaki toplumsal katkı hedeflerine ne ölçüde ulaşıldığını da içerir.
(3) Koordinatörlük, toplumsal katkı faaliyetlerinin etki analizini yapar ve sonuçları ilgili paydaşlarla paylaşır.
(4) Koordinatörlük, toplumsal katkı faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için stratejiler geliştirir ve uygular.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
MADDE 9 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 10 - (1) Bu Yönerge, Maltepe Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Maltepe Üniversitesi Rektörü yürütür.