Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü
2004 yılında kurulan Felsefe Bölümünde benimsenen felsefe anlayışı doğrultusunda, felsefe öğretimi salt felsefe tarihi bağlamında yapılmamakta, öğrencilerin felsefe kavramlarına, soru ve sorunlarına geniş bir perspektiften bakmalarını sağlayacak biçimde sistematik yaklaşım öne çıkarılmaktadır. Felsefe Bölümü öğrencileri, uygulanan Öğretim Programı çerçevesinde, insan ve toplum bilimlerinin yanı sıra, matematiksel bilgiyle de tanıştırılmaktadır. İnsanın toplumsal, tarihsel ve kültürel bir varlık olduğu saptamasını önemseyen Bölüm, öğrencilerin, insanlığın ortak kültür mirasıyla da tanışmasını dikkate almakta; çağın gereği olan teknolojiyi kullanma becerisini edinmelerini de ön planda tutmaktadır.
UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürsüsü
UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürsüsü, 25 Ekim 2019'da UNESCO Cinsiyet Eşitliği Direktörü Sayın Dr. Saniye Gülser Corat, Sayın Prof. Dr. Ayşe Saktanber ve UNESCO Türkiye Milli Komitesi Sektör Uzmanı Sayın Esra Hatipoğlu Aksoyoğlu’'nun katılımları eşliğinde düzenlenen tören ile açılmıştır. Kürsünün Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hülya Şimga’dır. UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürsüsü’nün Kürsü Başkanlığını Şubat 2024’ten bu yana Doç. Dr. Mehmet Bozok yürütmektedir.
UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) kuruluşundan bu yana kadınların insan hakları, kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularına dikkat çekmekte ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapmaktadır. UNESCO’nun iki küresel önceliğinin biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği, UNESCO Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden de biridir. Günümüze kadar çeşitli ülkelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde farklı sorunlara odaklanarak çalışmalar yapan 25 UNESCO kürsüsünün arasında ülkemizden Giresun Üniversitesi ve Koç Üniversitesinde yer alan iki kürsü varken, Maltepe Üniversitesi UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürsüsü ile bu sayı üçe çıkmıştır.
Maltepe Üniversitesi, UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürsüsü, özellikle toplumsal cinsiyet sorunlarının kültür ile ilişkisine odaklanarak, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar ve uygulamalar yapmayı, projeler geliştirmeyi, eğitim çalışmalarında bulunmayı, bilimsel toplantılar düzenlemeyi ve UniTwin/UNESCO Kürsüleri programındaki diğer kürsülerle işbirliği içinde çalışmalar yapmayı hedeflemektedir.
Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği
Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) sosyal demokrasinin fikirlerine ve temel değerlerine bağlı, kamu yararına çalışan, özel, bağımsız ve kültürel bir kuruluştur. Demokrasiyi, sosyal adaleti ve kalkınmayı dünya çapında teşvik etmek, barışa ve güvenliğe katkıda bulunmak, uluslararası dayanışma düşüncesini güçlendirmek, küreselleşmeyi dayanışma içerisinde şekillendirmek ve Avrupa Birliği’nin genişlemesini ve derinleşmesini desteklemek FES’in uluslararası çalışmalarının temel belirleyici hedefleridir. FES bu bu doğrultuda 100’den fazla ülkede ve Almanya’da faaliyet göstermektedir.
Sivil toplum örgütleri, Üniversiteler ve araştırma enstitüleri, sendikalar, meslek odaları, dernekler, Parlamento ve bakanlıklar, yerel yönetimler, medya temsilcileri, ayrıca uluslararası örgütler FES’in Türkiye’de birlikte çalıştığı kuruluşlardır. FES 25 yıldır Türkiyeli partnerleriyle birlikte Türkiye’de atölye çalışmaları, seminerler, sunumlar ve uluslararası konferanslar düzenlemekte, deklarasyonlar yayınlamakta ve bilimsel araştırmalara destek vermektedir. Bunları sadece Ankara ve İstanbul’da değil, Türkiye’nin diğer pek çok küçük ve orta büyüklükteki ilinde ve ilçesinde de gerçekleştirmektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Ekim 2017'de İstanbul UNESCO ve Yaratıcı Şehirler Ağına üye şehirlerin oybirliği ile İstanbul, ağa kabul edilerek UNESCO Tasarım Şehri unvanını (UNESCO City of Design) almıştır. UNESCO Tasarım Şehri İstanbul kapsamında, 6 Ekim 20020 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Müdürlüğü ile yapılmış olan toplantı sonucunda toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları perspektifinden 2022 yılında İstanbul’da gerçekleşecek olan UNESCO Konferansı ve verilen taahhütlerin yerine getirilmesi doğrultusunda MÜKÇAM ve UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürüsü ortaklığı ile İBB ile çeşitli projeler ve etkinlikler gerçekleştirilecektir.
SEGM, Sürdürülebilir Eğitim Gelişim ve Mükemmellik Derneği
2019 yılında kurulmuş olan SEGM Derneği, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte sürdürülebilir, nitelikli, sağlam temelli, fayda sağlayan, "yaşam boyu eğitim ve gelişim anlayışı"nın toplumda yaygınlaşmasını hedefleyerek, din, renk, etnik köken, cinsiyet ve benzeri hiçbir ayrım yapmaksızın insan unsurunu destekleyen çalışmalar yapmayı, var olan çalışmalara katılmayı, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri ile sürdürülebilirlik faaliyetleri gerçekleştirmeyi amaçlar.
UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Organizasyonu UNESCO ile Maltepe Üniversitesi arasında 13 Mayıs 2009’da imzalanan bir anlaşmayla Maltepe Üniversitesi'nde bünyesinde, Sayın Prof. Dr. İoanna Kuçuradi başkanlığında ‘UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü’ adıyla kurulmuştur. Kürsünün kurulmasındaki amaç kavram ve içerik çalışmaları üzerinde yoğunlaşmak ve insan hakları alanında Türkiye'nin de katkılarını sunmaktır.
Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi
T.C. Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi 9 Aralık 2005’te kurulmuş ve 2008-2009 akademik yılında tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarını yürütmeye başlamıştır. Merkez, yaygın eğitim programlarının çerçevesi içinde, bölgedeki ilçelerin İnsan Hakları Kurullarının işbirliğiyle, kamu görevlileri için insan hakları ve etik eğitimi programları düzenlemektedir.
Merkezin misyonu, yaptığı araştırmalar, düzenlediği toplantılar, yayınladığı kitaplar, gerçekleştirdiği örgün ve yaygın eğitim ve diğer çalışmalarla, Türkiye’de ve dünyada olan bitenlere insan hakları perspektifinden bakan insanların sayısının artmasına, bu perspektifin yayılmasına ve yasalar yapılırken ve uygulanırken açık kavranılmış insan haklarının temel alınmasına katkıda bulunmaktadır. Merkezin vizyonu, bilgisizlikten kaynaklanan insan hakları ihlallerinin olmadığı, tedavi edilebilir hastalıklardan insanların ölmediği, aç insanların yaşamadığı ve gitgide artan sayıda insanların insan onuruna yakışır bir yaşam sürdüğü bir Türkiye ve bir dünya.