Okuma-Yazma Seferberliği
İMEV; sürekli göç alan ilçemizde ve çevremizde dar gelirli, eğitim bakımından yoksun olan okuma yazma bilmeyen genç kız ve kadınlarımız, başta olmak üzere zorunlu öğrenme çağını geçmiş yetişkinlere okuma - yazma öğretmek, ilköğretim, lise diploması almalarına destek vermek, istihdam için mesleki beceri eğitim programlarından yararlanmalarına olanak sağlamak amacıyla, 2001 yılından bu yana her sene idareci ve öğretmenleriyle kursiyeri eğitmektedir. Bugüne kadar İMEV’ in açtığı kurslarla 16127 yetişkin okur-yazar belgesi, 2592 kursiyer de ilkokul diploması almaya hak kazanmıştır. Yüzlerce kursiyere sağlık taraması yapılmakta ve sağlık sorunlarına çözüm üretilmektedir. Kent Yaşamına Uyum Panelleri ile çevre halkına kültürel destek verilmektedir.
İnsan Hakları Eğitimi
“İnsan, haklarıyla insandır” anlayışıyla yola çıkan İMEV, Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile insanlar arasında din, dil, ırk renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek üzere, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken haklarını öğrenmesi ve bu haklarını kullanabilmesi için çeşitli eğitimler vermekte, seminerler, konferanslar ve kamplar düzenlemektedir.
Kent Yaşamına Uyum Projesi
İMEV ve T.C. Maltepe Üniversitesi işbirliği ile ‘‘Okuma- Yazma Seferberliği" kapsamında düzenlenen; Kent Yaşamına Uyum Panelleri her yıl okuma-yazma kurslarını sürdürdüğümüz ilköğretim okullarında velilere, kursiyerlere,
• “Çocuk Ebeveyn İlişkileri”,
• “Ders Çalışma ve Öğrenme Yöntemleri”,
• “Sorun Çözme”,
• “Madde Bağımlılıkları”,
• “Ergen ve Ebeveyn İlişkileri”,
• “Anne ve Çocuk Arasındaki İletişim”,
• “Çocuğumla Aynı Dili Konuşmak”,
• “Ailede ve Okulda Etkin İletişim Süreçleri”,
• “Stres ve Başa Çıkma”,
• “ Etkili İletişim”, konularını içermektedir.
Felsefe Söyleşileri
Vakfımızın ve T.C. Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nün gelenekselleşen ve çeşitli üniversitelerin felsefe hocalarının da konuk olarak katıldığı Felsefe Söyleşilerinde;
Tarih Felsefesi: Kavramlar, Sorular, Sorunlar
Tarih, Şiddet ve Politika
Cumhuriyet Döneminde Tarih Kavramına Yönelik Felsefi Tartışmalar
Siyasetin Yöntemi Olarak Tarih: Colligwood’tan Cambridge Okuluna
Tarihsel Bilgi Sorunu
Tarih Felsefesi
Tarihe Bakmanın Yolları
konuları işlenmekte, her yaş ve meslekten yoğun katılım sağlanmaktadır.
Aile Okulu
Aile içinde yaşanan veya yaşanması olası sorunlara bilimsel çözümler getirmek amacıyla İMEV, Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi işbirliği ile 2002 tarihinde başlatılan, halka açık “Aile Okulu Sertifika Programı” yoğun ilgi görmüş ve her yıl sürdürülmesi istenmiştir.. Programda sevgi, saygı, sorumluluk, paylaşım, duyarlılık, mutluluk konuları işlenmiş ve sorunlara çözümler üretilmeye çalışılmıştır.
Kültür Gezileri
İMEV’in her yıl yurt içi ve yurt dışına düzenlediği gezilerle Maltepe Üniversitesi öğrencileri gidilen yerlere ait tabii güzellikler yanında tarih, coğrafya, edebiyat, kültür, sanat, bilim ve teknoloji, gelenek ve görenekler, mimarî, şehircilik, siyaset gibi pek çok alanda tespit ve değerlendirmeler yapmaktadır. Ayrıca gezilere öğrenci velileri ve çalışanlardan da yoğun katılım sağlanmaktadır.
Seramik Sanat Atölyesi
Bilim ve sanat, insan hayatının vazgeçilmez, birbirinden ayrılmaz iki önemli parçasıdır. “Yok Olmaya Yüz Tutmuş Seramik ve Çinicilik Sanatında Uzmanlık ve Yaratıcılığın Teşviki Projesi”ni hayata geçirmek, T.C. Maltepe Üniversitesi öğrencilerimizi, velilerimizi ve çalışanlarımızı sanatla buluşturmak, seramik, çini ve heykel kurslarıyla istihdam yaratmak amacıyla 2006 yılında Marmara Eğitim Köyü Seramik Sanat Atölyesi kurulmuştur.
Meslek Edindirme Kursları
İMEV’İN 2001 yılında başlattığı “Ulusal Eğitime Destek kampanyası” Kapsamında kadınlarımızın sosyalleştirmek, aile bütçesine katkı sağlamak ve gelir getirici beceriler kazandırmak amacıyla takı tasarım, ahşap boyama, kumaş boyama, ev süsleme, örgü, oyuncak yapımı, seramik, çini, heykel ve el sanatları kursları her yıl Marmara Eğitim Köyü Meslek Edindirme Kurs Salonu’nda yapılmaktadır.