Maltepe Üniversitesi | Türkiye’de Bir Bauhaus Ekolü: Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan Sanatçılar Sergisi

Türkiye’de Bir Bauhaus Ekolü: Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan Sanatçılar Sergisi

“Türkiye’de Bir Bauhaus Ekolü: Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan Sanatçılar Sergisi” 17 Aralık 2019- 10 Ocak 2020 tarihleri arasında Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mehmet Özen Sanat Galerisinde izleyicilerle buluşuyor.

Modern mimarlık ve tasarımın ilk okulu Bauhaus, kapanmasından yaklaşık 25 yıl sonra Türkiye’deki en önemli sanat okullarından biri olan Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (DTGSYO)’na örnek oldu. DTGSYO, 1957 yılında Stuttgart Güzel Sanatlar Akademisi öğretim üyelerinden Prof. Adolf Schneck ile İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Sabri Oran tarafından aynı felsefeye dayanarak kuruldu. Türkiye’deki bu okul, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da açılan en büyük Bauhaus okuludur.

Bauhaus’un kuruluşunun 100. yılı Türkiye’de Bir Bauhaus Ekolü: Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan Sanatçılar Sergisi” ile anılıyor. Sergi, Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi evsahipliğinde, Berlin’deki Türk Alman Toplumu Derneği katkısıyla gerçekleştirildi. Küratörlüğünü Fatma Batukan Belge ile Erkan Özdilek üstlendi. Sergi; sanatı yaşamın her alanına yayma amacı taşıyan özgün bir üretim çizgisini vurguluyor. Ayrıca, Türkiye ve Almanya arasındaki önemli bir kültürel dostluk bağını ortaya koymak amacını da taşıyor. Sergide DTGSYO’nun tüm disiplinlerinden yetişmiş, sanatsal üretimlerini ve eğitim pratiklerini bugün de Bauhaus felsefesine dayanarak sürdüren 30 sanatçının yapıtlarından bir seçki yer alıyor. Bauhaus 100. Yıl Logosu ve konsept tasarımı Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Seyit Mehmet BUÇUKOĞLU tarafından yapıldı.

Sergi süresince İstanbul’daki Goethe Enstitüsü’nün arşivindeki Bauhaus filmleri de gösterilecek.

Güzel bir rastlantı ile Berlin- İstanbul kardeşliğinin 30. yılına rastlayan serginin 2020 yılında Almanya’nın Berlin kentinde de sergilenmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel