SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Uluslararası Eğitimler | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Uluslararası Eğitimler

Paylaş

Krize Müdahale Eğitimi:    Prof. Dr. David Herpoelaert, Belçika Karel de Grote Hogeschool,

Prof. Dr. David Herpoelaert iki günlük bir eğitim vermiştir. ERASMUS Programı ile İstanbul’a gelen ve kendisi aynı zamanda bir psikanalist olan Herpoelaert krize müdahale konularında kuramsal ve uygulamaya dönük bilgiler vermiştir. Prof David Herpoelaert eğitim öncesi SOYAÇ’ın çalışmalarına katılmıştır.

Psikodrama Atölyesi:     Prof. Dr. Angelika Groterath Almanya’da Hochschule Darmstadt University of Applied Science, 30-31 Ekim 2011

Kendisi bir psikolog olan Prof. Dr. Angelika Groterath Almanya’da uygulamalı sosyal bilimler alanında çalışmaktadır.  Prof. Dr. Groterath ’ın özellikle ‘Psikodrama’ konusunda uluslar arası çalışmaları bulunmaktadır. ‘Psikodrama’ yöntemi, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile yapılan çalışmalarda sıkça başvurulan yöntemlerden birisidir.

ERASMUS Programı ile İstanbul’a gelen Prof. Dr. Groterath , Psikodrama konusunda kuramsal ve uygulamaya dönük bilgileri içeren bir eğitim (çalıştay) vermiştir. Prof. Dr. Groterath , eğitim öncesi SOYAÇ’ın çalışmalarına katılmıştır.

 

Arabuluculuk Eğitimi:     Prof. Dr. Georg Albers, Almanya Catholic University of Applied Science, Ekim 2010

Sosyal hizmetler ve siyaset bilimi alanlarında çalışan Albers’in arabuluculuk konusundaki uluslar
arası çalışmaları arasında, Azerbaycanlı gençler ile Ermeni gençleri Berlin’de bir araya getirdiği ve halen devam etmekte olan arabuluculuk çalışması bulunmaktadır.

Arabuluculuk farklılıkların yapıcı bir şekilde ele alınmasını amaçlayan ‘Arabuluculuk’ yöntemi, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile suça sürüklenmiş çocuklarla yapılan çalışmalarda sıkça başvurulan yöntemlerden birisidir.

Prof. Albers‟in verdiği 2 günlük eğitimde taraflar arasında çatışmaya neden olan faktörleri ve çatışma yaşanması halinde çatışmanın nasıl yönetilebileceğine ilişkin kuramsal bilgilerin yanı sıra pratik bilgiler verilmiştir.

 

“Psikiyatrinin Bakış Açısıyla Sokakta Yaşayan Çocuklar”Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan ZAHMACIOĞLU

(23 Şubat 2012)

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi    Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan ZAHMACIOĞLU “Psikiyatrinin Bakış Açısıyla Sokakta Yaşayan Çocuklar” konulu bir konferans  vermiştir.

“Nasıl Düşünüyoruz?” – Prof. Dr. Betül Çotuksöken (25 Ekim 2011)

Felsefe Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Betül ÇOTUKSÖKEN “Nasıl Düşünüyoruz?” konulu bir konferans vermiştir. Felsefe Bölümü Sayın Prof. Dr. Betül ÇOTUKSÖKEN’in koordinatörlüğünde “Çocuklarla Birlikte Projesine” “Düşünme Eğitimi Atölyesi ” ile katkı vereceklerdir.

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar” – Prof. Dr. Sevil Atauz (20 Ekim 2011)

Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar konusunda çok önemli çalışmaları olan Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Sevil ATAUZ bir konferans verdi. Çalışmalarını ve tecrübelerini paylaştı, bilgi ve deneyim aktarımında bulundu.

“Mevzuat değişikliğine göre yeni Sosyal Hizmet Modeli” –  Özgür Aktükün  (14 Ekim 2011)

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde uzun süredir çalışmakta olan ve sokakta yaşayan çocuklar konusunda çok önemli deneyimleri olan uzman sosyolog Sayın Özgür AKTÜKÜN “Mevzuat Değişikliğine Göre Yeni Sosyal Hizmet Modeli” konulu bir konferans verdi ve bilgi paylaşımında bulundu.

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar” – Yusuf Ahmet Kulca (30 Eylül 2011)

Umut Çocukları Vakfı’nın başkanı ve sokakta yaşayan çocuklar konusunda önemli çalışmaları olan Yusuf Ahmet Kulca sokakta yaşayan Çocuklar hakkında konferans verdi, deneyim aktarımında bulundu.

 

Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası – Personel Eğitimi (Eylül-Ekim 2010)

Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası’nın bakıcı annelerine Eylül-Ekim ayları içerisinde Maltepe Üniversitesi SOYAÇ tarafından organize edilen hizmet içi eğitim verilmiştir. 7-12 yaş grubundaki çocuklarla ilgilenen bakım elemanlarının aldığı bu eğitimler ile personelin hakları ve bakım verdikleri çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Alanında uzman kişiler tarafından verilen gönüllü eğitimler Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası’nda gerçekleştirilmiştir.

Eğitim

15 Eylül-  Çarşamba Dr. Özden Bademci: Çocuklarda Beslenmede Etkili Olan Duygusal Faktörler 24 Eylül- Cuma Öğr. Gör. Gülçin Karadeniz: Medyanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi ve Doğru TV İzleme 30 Eylül Perşembe Diyetisyen  Lale Özbek: Çocuklarda Beslenme 13 Ekim Çarşamba Prof. Dr. Belma Akşit: Çocuklarda Cinsel Eğitim

Ümraniye Belediyesi’nde Yaşayan Risk Grubundaki Çocuklar için Proje: “Benzersiz Yıllar” Eğitimi (Nisan-Haziran 2010)

Projenin Yürütücüsü: Dr. Özden Bademci ve Maltepe Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü öğretim elemanı
SOYAÇ ve Türkiye Çocuk Sağlığı Derneği “Benzersiz Yıllar” adlı 0-3 yaş Aile Eğitim Programı’nı, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlardan Mustafa Kemal Mahallesi Toplum Merkezi’nden hizmet almakta olan ebeveynlerle gerçekleştirmiştir. Nisan 2010 döneminde başlayan çalışma, 12 hafta süreyle yürütülmüştür. 30 Haziran 2010 tarihinde Maltepe Üniversitesi Mustafa Necati Konferans Salonunda düzenlenen bir törenle katılımcılara sertifikaları verilmiştir. Bu törene, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve SHÇEK’in temsilcileri de katılmıştır.