SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Konferanslar | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Konferanslar

Paylaş

SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Uluslararası Konferanslar
Journey with PhotographyKonferansı
,MEF International School İstanbul Müdürü Dr. Yann Lussiez, 28 Mart 2012
Sokak Çocukları için Çalışma Yöntemi: JUCONI Hizmet Modeli”
Konferansı, Sylvia Reyes, JUCONI Uluslararası Direktörü, 18 Mart 2010
“Kuramdan Uygulamaya Sokak Çocukları” Konferansı, Prof. Dr. Charles Watters, Rutgers Üniversitesi Çocukluk Dönemi Çalışmaları Bölümü Başkanı, Amerika, 5 Kasım 2009

SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Uluslararası Eğitimler

Krize Müdahale Eğitimi: Prof. Dr. David Herpoelaert, Belçika Karel de Grote Hogeschool, 26 -27 Nisan 2012
Prof. Dr. David Herpoelaert iki günlük bir eğitim vermiştir. ERASMUS Programı ile İstanbul’a gelen ve kendisi aynı zamanda bir psikanalist olan Herpoelaert krize müdahale konularında kuramsal ve uygulamaya dönük bilgiler vermiştir. Prof David Herpoelaert eğitim öncesi SOYAÇ’ın çalışmalarına katılmıştır.

Psikodrama Atölyesi: Prof. Dr. Angelika Groterath Almanya’da Hochschule Darmstadt University of Applied Science, 30-31 Ekim 2011Kendisi bir psikolog olan Prof. Dr. Angelika Groterath Almanya’da uygulamalı sosyal bilimler alanında çalışmaktadır.  Prof. Dr. Groterath ’ın özellikle ‘Psikodrama’ konusunda uluslar arası çalışmaları bulunmaktadır. ‘Psikodrama’ yöntemi, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile yapılan çalışmalarda sıkça başvurulan yöntemlerden birisidir.

ERASMUS Programı ile İstanbul’a gelen Prof. Dr. Groterath , Psikodrama konusunda kuramsal ve uygulamaya dönük bilgileri içeren bir eğitim (çalıştay) vermiştir. Prof. Dr. Groterath , eğitim öncesi SOYAÇ’ın çalışmalarına katılmıştır.

Arabuluculuk Eğitimi: Prof. Dr. Georg Albers, Almanya Catholic University of Applied Science, Ekim 2010

Sosyal hizmetler ve siyaset bilimi alanlarında çalışanAlbers’in arabuluculuk konusundaki uluslar arası çalışmaları arasında, Azerbaycanlı gençler ile Ermeni gençleri Berlin’de bir araya getirdiği ve halen devam etmekte olan arabuluculuk çalışması bulunmaktadır.

Arabuluculuk farklılıkların yapıcı bir şekilde ele alınmasını amaçlayan ‘Arabuluculuk’ yöntemi, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile suça sürüklenmiş çocuklarla yapılan çalışmalarda sıkça başvurulan yöntemlerden birisidir.

Prof. Albers‟in verdiği 2 günlük eğitimde taraflar arasında çatışmaya neden olan faktörleri ve çatışma yaşanması halinde çatışmanın nasıl yönetilebileceğine ilişkin kuramsal bilgilerin yanı sıra pratik bilgiler verilmiştir.

Bebek Masajı EğitimiUluslararası Bebek Masajı Deneği International Association of Infant Massage (IAIM) uzmanı Ewa Westman,14-18 Şubat 2011

Üniversitemizin Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümlerinden 20 öğrenciye aldığı eğitim sonrasında sınavı geçen ve belirli saatte uyulama yapan öğrencilerimiz uluslararası geçerliliği olan Bebek Masajı Uygulayıcısı Infant Massage Instructor sertifikası almışlardır. Öğrencilerin eğitimlerini tamamlayarak Bebek Masajı Uygulayıcısı Sertifikasını almaya hak kazanabilmeleri için yapmaları gereken uygulamayı Kartal ve Ümraniye‟deki toplum merkezlerinde yapmışlardır. Bu eğitimle Türkiye‟de bebek ruh sağlığı konusunda farkındalığın da arttırılması da amaçlanmıştır. Bu eğitim sonrasında Uluslararası Bebek Masajı Deneği’nin Türkiye’de bir şubesinin kurulması için çalışmalara başlanmıştır.

SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Ulusal Panel, Eğitim ve Konferanslar
“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar”Konferansı
, Kahraman Eroğlu, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı, SHÇEK İstanbul Eski İl Müdürü,  15 Mart 2012
“Sokakta Yaşayan Çocuklar” Konferansı,  Yusuf Kulca, Umut Vakfı Kurucu Başkanı,30 Eylül 2011 “Mevzuat Değişikliğine Göre Yeni Sosyal Hizmet Modeli”Konferansı, Özgür Aktükün,14 Ekim 2011
“Sokak Çocukları” Konferansı,  ,Prof. Dr. Sevil Atauz,Maltepe Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü ,20 Ekim 2011 
“Nasıl Düşünüyoruz?”Konferansı
,   Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü, 25 Ekim 2011
“Psikiyatrinin Bakış Açısıyla Sokakta Yaşayan Çocuklar”Konferansı,  Çocuk ve Ergen Psikiyatristi, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu, Yeditepe Üniversitesi,  23 Şubat 2012
”Bir Dönem Sokakta Yaşamış Üç Gencin Yaşamöyküsü: Sokakta Yaşamaya Başlama Süreci Üzerinde Erken Dönem Anne-Çocuk İlişkisinin Etkisi”Konferansı, Burcu Kılıç,29 Şubat 2012
“Suça İtilmiş Çocuk“ Konferansı, Yrd. Doç. Dr. Asiye Selcen Ataç, Maltepe ÜniversitesiHukuk Fakültesi, 7 Nisan 2011
”Çocuk Hakları”Konferansı, Prof Dr. İonna Kuçuradi, Maltepe Üniversitesi, İnsan Hakları Merkezi Müdürü, 7 Nisan 2011
“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar” Konferansı, Uzm. Sosyolog Özgür Aktükün,6 Nisan 2011
“Madde Bağımlılığı ve Sokakta Yaşayan Çocuklar”Eğitimi, Jale Kerimol ve Lee Johnson,       1 Ekim 2010
“Travma” Eğitimi,Yrd. Doç. Dr. Ilgın Gökler Danışman, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü 10-17 Ekim 2010
“Sinema Atölyesi: Kaçak Filminin izlenmesi ve tartışılması”, Uzm Psk İpek Pur, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü 25 Ekim 2010
“Çocuk ve Suç”Konferansı,Prof. Dr. Uğur Tekin, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü , 4 Kasım 2010
“Deneyim aktarımı ve Tartışmaları”, Uzm Sosyolog Özgür AKTÜKÜN, 16 Aralık 2010
“Deneyim Aktarımı ve Tartışmaları”Yusuf KULCA, Umut Vakfı Kurucu Başkanı,14 Nisan 2011
“Türkiye’de Sokak Çocukları”Konferansı, Dr İsmail Barış, SHÇEK Genel Müdürü,18 Mart 2010
“Kuramdan Uygulamaya Sokak ÇocuklarıPaneli” 18 Mart 2010
Moderatör:Prof. Dr. Bahattin Akşit(Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi)

Konuşmacılar:

Önal İnaltekin (SHÇEK İstanbul İl Müdürü)
Prof. Dr. Sevil Atauz (Hacettepe Üni. Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı)
Mehmet Seyman (Antalya Vali Yardımcısı)
Uz. Psi. Özden Bademci (Klinik Psikolog)

SOYAÇ Tarafından verilen Hizmet içi Eğitimler

Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk YuvasıEylül-Ekim 2010 ve Şubat-Mayıs 2012
Yuvanın bakıcı annelerine SOYAÇ tarafından organize edilen hizmet içi eğitimler verilmiştir. 7-12 yaş grubundaki çocuklarla ilgilenen bakım elemanlarının aldığı bu eğitimler ile personelin hakları ve bakım verdikleri çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri konusunda bilgilendirilmeleri amaçlanmıştır Alanında uzman kişiler tarafından verilen gönüllü eğitimler Yakacık Hatice Abbas

“Krize Müdahale ve Metahorlar ile Çalışmak”
Prof. David HERPOELAERT,
 Psikanalist Karel de Grote Hogeschool, Belçika (26-27 Nisan 2012) 

 

Journey with Photography”
MEF International School İstanbul Müdürü Dr. Yann Lussiez

(28 Mart 2012)

 

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar”
Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman EROĞLU
 (İstanbul Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Eski İl Müdürü)
(15 Mart 2012 )

“Bir Dönem Sokakta Yaşamış Üç Gencin Yaşamöyküsü Üzerinden: Sokakta Yaşamaya Başlama Süreci Üzerinde Erken Dönem Anne-Çocuk İlişkisinin Etkisi” Burcu KILIÇ
(29 Şubat 2012)

Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yüksek Lisans  öğrencisi Burcu KILIÇ” Bir Dönem Sokakta Yaşamış Üç Gencin Yaşamöyküsü Üzerinden: Sokakta Yaşamaya Başlama Süreci Üzerinde Erken Dönem Anne-Çocuk İlişkisinin Etkisi” başlıklı çalışmasını sunmuştur.

“Psikiyatrinin Bakış Açısıyla Sokakta Yaşayan Çocuklar”–Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan ZAHMACIOĞLU
(23 Şubat 2012)
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi    Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan ZAHMACIOĞLU “Psikiyatrinin Bakış Açısıyla Sokakta Yaşayan Çocuklar” konulu bir konferans  vermiştir.

Psikodrama – Prof. Dr. Angelika Groterath (31 Ekim 2011)
Prof. Dr. Angelika GROTERATH, Almanya’da Hochschule Darmstadt University of Applied Science’da sosyal hizmetler alanında çalışmaktadır. Prof. Dr. Groterath ‘in özellikle travma yaşamış ve yaşamakta olan çocuklar için ‘Psikodrama’ konusunda kuramsal ve uygulamaya dönük uluslar arası çalışmaları bulunmaktadır. ERASMUS Programı ile Üniversitemizde gelmiş olan Prof. Dr. Groterath, 31 Ekim 2011 tarihinde Psikodrama konusunda kuramsal ve uygulamaya dönük bilgileri içeren bir eğitim (çalıştay) vermiştir.

 

 

“Nasıl Düşünüyoruz?” – Prof. Dr. Betül Çotuksöken (25 Ekim 2011)
Felsefe Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Betül ÇOTUKSÖKEN “Nasıl Düşünüyoruz?” konulu bir konferans vermiştir. Felsefe Bölümü Sayın Prof. Dr. Betül ÇOTUKSÖKEN’in koordinatörlüğünde “Çocuklarla Birlikte Projesine” “Düşünme Eğitimi Atölyesi ” ile katkı vereceklerdir.

 

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar” – Prof. Dr. Sevil Atauz (20 Ekim 2011)
Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar konusunda çok önemli çalışmaları olan Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Sevil ATAUZ bir konferans verdi. Çalışmalarını ve tecrübelerini paylaştı, bilgi ve deneyim aktarımında bulundu.

 

“Mevzuat değişikliğine göre yeni Sosyal Hizmet Modeli” –  Özgür Aktükün  (14 Ekim 2011)
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde uzun süredir çalışmakta olan ve sokakta yaşayan çocuklar konusunda çok önemli deneyimleri olan uzman sosyolog Sayın Özgür AKTÜKÜN “Mevzuat Değişikliğine Göre Yeni Sosyal Hizmet Modeli” konulu bir konferans verdi ve bilgi paylaşımında bulundu.

 

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar” – Yusuf Ahmet Kulca (30 Eylül 2011)
Umut Çocukları Vakfı’nın başkanı ve sokakta yaşayan çocuklar konusunda önemli çalışmaları olan Yusuf Ahmet Kulca sokakta yaşayan Çocuklar hakkında konferans verdi, deneyim aktarımında bulundu.

 

Bebek Masajı Eğitimi  (14-18 Şubat 2011)
Türkiye’de ilk kez kurumsal düzeyde Bebek Masajı Eğitimi T.C. Maltepe Üniversitesi’nde verilmiştir. 14-18 Şubat 2011 tarihleri arasında Marma Kongre Merkezi’nde Uluslararası Bebek Masajı Deneği International Association of Infant Massage (IAIM) uzmanları tarafından bebek masajı eğitimi verilmiştir.

 

Üniversitemizin Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümlerinden 20 öğrenciye verilmiş olan bu eğitim sonrasında sınavı geçen ve belirli saatte uyulama yapan öğrencilerimiz uluslararası geçerliliği olan Bebek Masajı Uygulayıcısı Infant Massage Instructor sertifikası almıştır. Öğrencilerin eğitimlerini tamamlayarak Bebek Masajı Uygulayıcısı Sertifikasını almaya hak kazanabilmeleri için yapmaları gereken uygulamayı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı toplum merkezlerinde yapmışlardır. Bu eğitimle SOYAÇ Türkiye’de bebek ruh sağlığı konusunda farkındalığın da arttırılması da amaçlanmaktadır.

Bu eğitim sonrasında Uluslararası Bebek Masajı Deneği’nin Türkiye’de de bir temsilciliğinin kurulması için çalışmalar başlanmıştır.
“Kuramdan Uygulamaya Sokak Çocukları” Konferansı  (5 Kasım 2010) 
Merkezin ilk etkinliğini olan bu konferans, Prof. Dr. Charles Watters  tarafından T.C. Maltepe Üniversitesi Marma Kongre Merkezi’nde verilmiştir.

 

Prof. Dr. Charles Watters hakkında bilgi:
İngiltere Kent Üniversitesi, Göç Çalışmaları ve Sosyal Bakım Avrupa Merkezi’nin Başkanı ve Uluslar arası göçler bölümünde eğitimci olan Prof. Dr. Charles Watters, Ocak 2010’dan itibaren Amerika Rutgers Üniversitesi’nde Çocukluk Dönemi Çalışmaları  (Childhood Studies) Bölümü Başkanı olarak çalışmaktadır.

 Watters’ın son zamanlarda yaptığı çalışmalar arasında;

  • Avrupa Komisyonu adına 4 Avrupa ülkesinde karşılaştırmalı olarak göçmenlerin ruh sağlığı ve sosyal bakımı araştırması,
  • Avrupa’ya yalnız gelen sığınmacıların karşılaştıkları ilk uygulamalar araştırması;
  • Britanya’nın önemli araştırma merkezlerinden olan ESRC’de Kimlikler ve Sosyal Eylem Programı çerçevesinde göç sürecinin çocuk kimliği üzerindeki etkisi araştırması bulunmaktadır .

Watters’ın uluslar arası faaliyetleri, Dünya’nın değişik yerlerindeki üniversiteler arasında araştırma ve eğitim işbirliklerini içermektedir.Konuk profesör olarak bulunduğu Brezilya Üniversitesi’nde iç göçler ve ruh sağlığı üzerine bir araştırma programını geliştirmektedir.Göç konusundaki çeşitli girişimlere uluslar arası danışmanlık görevlerinin arasında Avrupa Birliği başkanlığına bilimsel danışmanlık görevi de vardır.Uluslar arası bilimsel bir dergi olan Göç, Sağlık ve Sosyal Bakım Dergisi’nin  kurucu editörüdür.En son yayınları arasında 2008 de yayımlanan Refugee Children: Towards the next Horizon kitabı yer almaktadır.

Arabuluculuk Eğitimi – Prof. Dr. Georg Albers   )   (14-15 Ekim 2010)
Prof. Dr. Geog Albers, Hakkında Bilgi:


Prof. Dr. Georg Albers, Almanya’da Catholic University of Applied Science’da sosyal hizmetler ve siyaset bilimi alanlarında çalışmaktadır.  Prof. Dr. Albers’in özellikle ‘arabuluculuk’ konusunda uluslar arası çalışmaları bulunmaktadır. Farklılıkların yapıcı bir şekilde ele alınmasını amaçlayan ‘Arabuluculuk’ yöntemi, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile suça sürüklenmiş çocuklarla yapılan çalışmalarda sıkça başvurulan yöntemlerden birisidir.

Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklarla halen çalışmakta olan ve çalışmayı planlayan öğretim elemanlarının donanımlarına katkı sağlamak ve uluslar arası iş birliklerine zemin oluşturmak amacıyla Prof. Dr. Albers’in vereceği eğitim bizim için büyük önem taşımaktadır. Prof. Dr. Albers’in ‘arabuluculuk’ konusundaki uluslar arası çalışmaları arasında, Azerbaycanlı gençler ile Ermeni gençleri Berlin’de bir araya getirdiği ve halen devam etmekte olan ‘arabuluculuk’ çalışması da bulunmaktadır.

Eğitim Hakkında Bilgi
Prof. Albers’in verdiği 2 günlük eğitimde taraflar arasında çatışmaya neden olan faktörleri ve çatışma yaşanması halinde çatışmanın nasıl yönetilebileceğine ilişkin teorik bilgilerin yanısıra pratik bilgiler vermiştir. Eğitim sırasında oynanan eğitsel oyunlar ile katılımcılar, nekadar işbirlikçi ya da çatışmacı yönelimleri olduğuna dair farkındalık kazanmışlardır.  Prof. Albers çatışmanın şiddetinin nasıl giderek arttığını aşama aşama anlatarak, her aşamanın dinamikleri ile ortaya çıkış biçimlerini detaylı bir şekilde betimleyerek, bu aşamalar hakkında bilgi sahibi olmanın çatışmanın çözümünde önemli olduğunu anlatmıştır.  Çatışmanın çözümlenebilmesi için tarafların birbirlerinin korkuları, dilekleri ve duyguları üzerine düşünmenin karşımızdakinin söyledikleri ve yaptıkları konusunda bilinç kazanmanın durumun anlaşılması dolayısı ile çözümü konusunda önemli olduğunu vurgulamıştır.

Alman Katolik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Georg Albers 14-15 Ekim 2010 tarihlerinde, Marma Kongre Merkezi’nde “Arabuluculuk” konusunda kuramsal ve uygulamaya dönük bilgileri içeren iki günlük bir eğitim vermiştir.

Prof. Dr. Georg Albers, Almanya’da Catholic University of Applied Science’da sosyal hizmetler ve siyaset bilimi alanlarında çalışmaktadır.  Prof. Dr. Albers’in ‘arabuluculuk’ konusundaki uluslar arası çalışmaları arasında, Azerbaycanlı gençler ile Ermeni gençleri Berlin’de bir araya getirdiği ve halen devam etmekte olan ‘arabuluculuk’ çalışması da bulunmaktadır.

Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası – Personel Eğitimi (Eylül-Ekim 2010)

Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası’nın bakıcı annelerine Eylül-Ekim ayları içerisinde Maltepe Üniversitesi SOYAÇ tarafından organize edilen hizmet içi eğitim verilmiştir. 7-12 yaş grubundaki çocuklarla ilgilenen bakım elemanlarının aldığı bu eğitimler ile personelin hakları ve bakım verdikleri çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Alanında uzman kişiler tarafından verilen gönüllü eğitimler Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası’nda gerçekleştirilmiştir.

15 Eylül-  Çarşamba Dr. Özden Bademci: Çocuklarda Beslenmede Etkili Olan Duygusal Faktörler 24 Eylül- Cuma Öğr. Gör. Gülçin Karadeniz: Medyanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi ve Doğru TV İzleme 30 Eylül Perşembe Diyetisyen  Lale Özbek: Çocuklarda Beslenme 13 Ekim Çarşamba Prof. Dr. Belma Akşit: Çocuklarda Cinsel Eğitim

Ümraniye Belediyesi’nde Yaşayan Risk Grubundaki Çocuklar için Proje: “Benzersiz Yıllar” Eğitimi (Nisan-Haziran 2010)

Projenin Yürütücüsü: Dr. Özden Bademci ve Maltepe Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü öğretim elemanı
SOYAÇ ve Türkiye Çocuk Sağlığı Derneği “Benzersiz Yıllar” adlı 0-3 yaş Aile Eğitim Programı’nı, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlardan Mustafa Kemal Mahallesi Toplum Merkezi’nden hizmet almakta olan ebeveynlerle gerçekleştirmiştir. Nisan 2010 döneminde başlayan çalışma, 12 hafta süreyle yürütülmüştür. 30 Haziran 2010 tarihinde Maltepe Üniversitesi Mustafa Necati Konferans Salonunda düzenlenen bir törenle katılımcılara sertifikaları verilmiştir. Bu törene, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve SHÇEK’in temsilcileri de katılmıştır.