Göçmen Çocuklar için “Travma Bilgisine Dayalı Akran Temelli Terapötik Grup Desteği”: SOYAÇ Modeli | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

Göçmen Çocuklar için “Travma Bilgisine Dayalı Akran Temelli Terapötik Grup Desteği”: SOYAÇ Modeli

Paylaş

“İSTKA-Bi'Bavul Oyun ile Oyun Kurucu Öğretmen Eğitim Destek Projesi“
Göçmen Çocuklar için “Travma Bilgisine Dayalı Akran Temelli Terapötik Grup Desteği”: SOYAÇ Modeli

(28 Kasım 2022 - Devam ediyor)

 

Yavuztürk İlköğretim okulunda yüksek risk grubunda yer alan göçmen çocuklara yönelik “Uyumlanma Sınıfı” çalışmalarına  Soyaç gönüllüsü Uzm. Psk. Gamze Aydemir Satı, gönüllü stajyer Joachim De Vriese ve gönüllü öğrencilerimiz Fabia Stroaetmann, Esther Kühn, İbrahim Ashoor, Asia Mohammed, Nawar Al-Jasim, Ege Canbolat ve Merve Can destek vermiştir. Çalışmalar Pazartesi ve Cuma günleri olmak üzere haftanın iki günü yürütülmüştür.

Yapılan çalışmalar grupların kendi aralarında gerçekleştirdiği akran süpervizyonları ve Uzm. Psk. Gamze Aydemir Satı’nın süpervizörlüğünde grup süpervizyonları ile desteklemiştir.

28 Kasım 2022 tarihinde başlayan proje çalışması öğrencilerin gönüllü katılımları ile 20 Ocak 2023 tarihinde sonlanacak şekilde 8 haftalık bir program dahilinde gerçekleştirilmiştir.

“Uyumlanma Sınıfı” çalışmaları SOYAÇ modelini temel alarak yarı yapılandırılmış bir şekilde uygulanmıştır. Çerçevesi belirli olan, süreklilik prensibi ile  güvenli bir zemine inşaa edilen akran-çocuk iletişiminin kurulmasıyla çocukların sosyal ve duygusal becerilerini kuvvetlendirerek uyum süreçlerini desteklemek amaçlanmıştır.

Çalışmaların temeli çocukların oyun aracılığı ile sosyal deneyim üzerinden ilişkisel beceriler edinmesine dayanmaktadır. İlk haftalarda grubun dinamiğini anlamaya ve ilk tanışıklığı sağlamaya yönelik bağ kurma oyunları ile çocuklarla bir araya gelinirken ilerleyen haftalarda çocukların kendi aralarındaki etkileşimlerini de destekleyen oyunlara ve egzersizlere yer verilmiştir.

Faaliyet Koordinatörü: Doç. Dr. Özden BADEMCİ