Düş’ün Duvarları Atölyesi | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

Düş’ün Duvarları Atölyesi

Paylaş

MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ

İÇMİMARLIK BÖLÜMÜ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

 

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Tasarım Stüdyosu dersi 2. Sınıf bahar dönemi Projesi olarak, Yrd. Doç. Dr. Esra Sakınç yürütücülüğünde “Sokakta Yaşayan Çocuklar için Barınma” Proje konusuyla ilgili olarak Maltepe Üniversitesi SOYAÇ ile dayanışma içerisinde çalışıldı.  Proje içeriği, Devletin, sokakta yaşayan çocuklara hizmet veren kurumlarından birinde işbirliği içerisinde de organik sebze bahçesi oluşturulması ve bahçe duvarlarının boyanması çalışmalarıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

Organik bahçe; domates biber patlıcan…

Kurumun bahçesinde organik bir sebze bahçesi oluşturulmak isteniyordu ve fidelerin temininin yanı sıra ekim dikim işinde de yardıma ihtiyaçları vardı. Konu Mimarlık Fakültesi öğrencilerine duyuruldu, katılmak isteyenlerle toplanıldı; toplantıların sonunda gönüllülerimiz ve destekçilerimiz oluşturulmuş oldu.  Sebzelerin ekim ve dikimi 2013 Nisan ayı sonlarında Kartal’a gidilerek gerçekleştirildi.  Kurumda yapılan sabah kahvaltıları devamında fideler ekildi ve tüm arkadaşlar birbirleriyle kaynaştı.  Gönüllü ailelerin yardımıyla tedarik edilen 150 domates, 150 biber, 100 patlıcan fidesi ve çeşitli sebzelerin tohumlarını, sabahtan akşama kadar süren sıkı, fiziksel açıdan oldukça yorucu bir çalışma ile hep birlikte diktik. Bu arada gençler bitmeyen enerjileri ile öğle arasında şaşkın bakışlar altında oynanan basketbol maçlarıyla dostlukları daha da pekiştirdiler.

Günün sonunda büyümeye hazır organik bir bahçe ve yeni filizlenen dostluklar olmuştu.

Çalışma, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim Üyeleri; Yrd. Doç. Dr. Esra Sakınç, Arş. Gör. Hale Sinirlioğlu, Arş. Gör. Melike Atıcı ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin katkılarıyla gerçekleşti.

 

Bahçe duvarlarının boyanması – Düş’ün Duvarları

Kurumun girişinde bulunan yaklaşık 1.80×28 m bahçe duvarlarının ve dış kapıdan girildiğinde kurumun giriş cephesinin karşısında bulunan 1.70 x 60 m boyutlarındaki duvarların dikkat çekici ve “güzel” bir grafikle boyanması da Proje dahilindeydi.  İlk söylediğinde kolay gibi görünen bu işin süreç içinde ne kadar zor olabileceğini yaşayarak öğrendik.

İlk önce grafik tasarımı ele alındı. Duvarların ölçüleri çok büyük olduğundan, konunun da mimarlık öğrencileri için oldukça yabancı olması nedeniyle işe grafik tasarım ekibi de dahil oldu. Yapılacak grafik tasarımın çocuklar tarafından beğenilmesi ve kabul edilmesi gerekiyordu yani tasarım sürecinin içinde olmalıydılar. Duvarın boyanmasında tüm katılımcıların birlikte çalışmaları da Projenin gerekleri içerisindeydi.  Bu durum, birçok insanın bir arada çalışabileceği bir boyama tekniğinin geliştirilmesi ile çözümlendi.  Bunun yanı sıra oldukça masraflı tutan duvar boyaları için bir de sponsor bulunması gereksinimi ortaya çıkmıştı.

Akçalı Boya’nın bize sponsor olacağını söylemesi ile birlikte tüm bu süreci “Düş’ün Duvarları” adını verdiğimiz bir dizi etkinlik içinde çözmeyi başardık. İlk önce kurumdaki çocuklarlarla bir resim atölyesi yaptık. Bize düşlerindeki duvar resmini çizdiler, anlattılar, yazdılar. Temalarımız belirlenmişti. Bu temalar söz konusu boyutlardaki duvarlarda nasıl canlanacaktı? Bu sorunun cevabını ise Maltepe Üniversitesi atölye çalışmaları meskeni olan Hangar’da gerçekleştirdiğimiz 24 saatlik bir çalışma ile bulduk. Bir tam günlük çalışma ile 5 ayrı grup, kısa bir boya semineri ve çocuklarla gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucu grafik tasarımlar üretti daha sonra bunları 1.80 x 2.00 m duvar modülleri üzerine aktardılar. Sabah ise işverenlerimiz seçim için bizimle birlikteydi. Hep birlikte hangilerinin duvara aktarılabileceğine karar verdik.

Sonuç olarak 3 ayrı atölye çalışmasının ve bir çalışmanın da bağlayıcı olarak dış duvara aktarılması planlandı. İç duvarlarda ise çıkartma kullanmaya, burada çocukların kendi istekleri doğrultusunda hareket etmesine, bir duvarın ise “çıldır” duvarı olmasına ve günün sonunda sprey boyalarla herkesin istediği her şeyi bu duvara yapması kararlaştırıldı.

Hangar’da geçirilen 24 saatten tam iki hafta sonra Eylül ayının sonlarında öğrencilerimiz boyalarla birlikte kurumdaydı. Sabah başlayan çalışma herkesin katılımı ile gün sonunda tamamlanmıştı. Çalışmanın başında belirlenen tüm hedeflere ulaşılmıştı. Duvarlar iyi nitelikli grafiklerle boyanmıştı, ilgi çekiciydiler daha önemlisi çalışmaya herkes katılmıştı, öğrenciler, çocuklar çalışanlar ve hocalar süreç boyunca eğlenmişti, öğrenmişti ve günün sonunda herkes mutluydu.

Bu çalışma Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyeleri, Yrd. Doç. Dr. Esra Sakınç, Arş. Gör. Belis Öztürk, İnci Alkan, Yrd. Doç. Dr. Yekta Özgüven, Arş. Gör. Hamide Bilgen, Arş. Gör. Hale Sinirlioğlu ve üniversitemizin dışından da gelen çok sayıdaki öğrencinin katkılarıyla gerçekleşti.