Arabuluculuk Eğitimi | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

Arabuluculuk Eğitimi

Paylaş

georg 

Prof. Dr. Georg Albers, Hakkında Bilgi:
Alman Katolik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Georg Albers 14-15 Ekim 2010 tarihlerinde, Marama Kongre Merkezi’nde “Arabuluculuk” konusunda kuramsal ve uygulamaya dönük bilgileri içeren iki günlük bir eğitim vermiştir.Prof. Dr. Georg Albers, Almanya’da Catholic University of Applied Science’da sosyal hizmetler ve siyaset bilimi alanlarında çalışmaktadır.  Prof. Dr. Albers’in özellikle ‘arabuluculuk’ konusunda uluslar arası çalışmaları bulunmaktadır. Farklılıkların yapıcı bir şekilde ele alınmasını amaçlayan ‘Arabuluculuk’ yöntemi, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile suça sürüklenmiş çocuklarla yapılan çalışmalarda sıkça başvurulan yöntemlerden birisidir.

Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklarla halen çalışmakta olan ve çalışmayı planlayan öğretim elemanlarının donanımlarına katkı sağlamak ve uluslar arası iş birliklerine zemin oluşturmak amacıyla Prof. Dr. Albers’in vereceği eğitim bizim için büyük önem taşımaktadır. Prof. Dr. Albers’in ‘arabuluculuk’ konusundaki uluslar arası çalışmaları arasında, Azerbaycanlı gençler ile Ermeni gençleri Berlin’de bir araya getirdiği ve halen devam etmekte olan ‘arabuluculuk’ çalışması da bulunmaktadır.

georg2

Eğitim Hakkında Bilgi
Prof. Albers’in verdiği 2 günlük eğitimde taraflar arasında çatışmaya neden olan faktörleri ve çatışma yaşanması halinde çatışmanın nasıl yönetilebileceğine ilişkin teorik bilgilerin yanısıra pratik bilgiler vermiştir. Eğitim sırasında oynanan eğitsel oyunlar ile katılımcılar, nekadar işbirlikçi ya da çatışmacı yönelimleri olduğuna dair farkındalık kazanmışlardır.  Prof. Albers çatışmanın şiddetinin nasıl giderek arttığını aşama aşama anlatarak, her aşamanın dinamikleri ile ortaya çıkış biçimlerini detaylı bir şekilde betimleyerek, bu aşamalar hakkında bilgi sahibi olmanın çatışmanın çözümünde önemli olduğunu anlatmıştır.  Çatışmanın çözümlenebilmesi için tarafların birbirlerinin korkuları, dilekleri ve duyguları üzerine düşünmenin karşımızdakinin söyledikleri ve yaptıkları konusunda bilinç kazanmanın durumun anlaşılması dolayısı ile çözümü konusunda önemli olduğunu vurgulamıştır.