Aile Çalışmaları | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

Aile Çalışmaları

Paylaş

SOYAÇ ve Sultanbeyli Kaymakamlığı ortaklığında yürütülen İstanbul Kalkınma Ajansı destekli “Gençler için Gençlerle Projesi” kapsamında, Sultanbeyli Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitimine devam eden gençlerin aileleri ile Maltepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Narin Bağdatlı Vural koordinatörlüğünde düzenli olarak sosyal çalışma yürütülmektedir.

Aile çalışmaları,  Meslek Edindirme Merkezi’ndeki öğretmenlerle yapılan işbirliği sonucu onların gençler hakkındaki gözlem ve değerlendirmeleri ve gençlerin demografik özelliklerini içeren “Öğrenci Tanıma Formları” dikkate alınarak başlatılmıştır. 

Ergenlik dönemine özgü sorunlarla başetmekte güçlük çeken, davranış bozukluğu ve uyum sorunları yaşayan, aile içi sorunları olan gençlere öncelik verilerek  aileleriyle bağlantı kurulmuştur.

Hedeflenen tüm gençlerin ailelerine ulaşılması, çevrede söz konusu riskler konusunda ailelerde farkındalık yaratılması ve işbirliği içinde çalışılması  olduğu için Meslek Edindirme Merkezi’ne bütün aileler davet edilerek tanışma toplantısı gerçekleştirilmiş ve görüş alış-verişinde bulunulmuştur.

Ailelerle yapılan görüşmelerde amaçlananın Meslek Edindirme Merkezi’ne devam eden gençlerin karşılaşabileceği risk faktörleri konusunda farkındalık yaratılması, aile ve genç arasındaki ilişkilerin değişiminin ve gelişiminin desteklenmesi; gençlerin iş ve eğitim yaşamlarındaki karşılaştıkları sorunlar konusunda danışmanlık ve takip işlemlerinin yürütülmesi; gençlerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre SOYAÇ’ın desteklediği çeşitli etkinlik atölyelerinden faydalanmaları konusunda rehberlik edilmesi; gençlerin ergenlik dönemine özgü psiko-sosyal gelişimleri göz önüne alınarak danışmanlık yapılması; aile ortamlarında yaşadıkları çeşitli sorunlara ve ailenin toplumsal işlevlerini yerine getirmedeki aksaklıklara yönelik çözüm odaklı yaklaşım olduğu belirtilmiş ve ailenin destek ve iş birliğine ihtiyaç duyulduğu dile getirilmiştir.

Genel tanışma toplantısına gelen bazı ailelerle işbirliği konusunda anlaşarak ev ziyaretleri gerçekleştirmek ve onları daha yakından tanımak üzere randevulaşılmıştır.

Gençlerle düzenli görüşmeler sürdüren uzman psikolog ve akran danışmanlarının gözlemlerine ve geri bildirimlerine  dayanarak aile içinde çeşitli sorunlar yaşayan gençlerin ailelerini tanımak; sistemik yaklaşıma uygun olarak ailelerin demografik özelliklerini, kültürel yapısını, yaşam tarzını, aile içinde ve çevredeki diğer sistemlerle ilişkilerini tespit etmek amacıyla her hafta ev ziyaretleri gerçekleştirilmekte ve ailelerin sosyal incelemesi yapılarak raporlaştırılmaktadır.

Her bir ailenin ekolojik haritası çıkarılmakta; aile ilişkilerinde süreklilik gösteren sorunların kaynağı tespit edilmeye çalışılarak aile içi iletişim yollarının ve  ebeveyn becerilerinin geliştirilmesi, ergenlik dönemindeki gençlerin duygusal, fiziksel ve psikolojik ihtiyaç ve beklentileri konusunda ailelere farkındalık yaratılması; risk oluşturabilecek çevresel faktörlerin tespiti ve farkındalık yaratılması, gencin ve ailenin değişim konusunda motivasyonunun sağlanması, değişime engel olabilecek faktörlerin tespit edilmesi gibi konularda ailelerle ve gençlerle birlikte hazırlanmış olan değişime yönelikmüdahale planına uygun olarak düzenli görüşmeler sürdürülmektedir.

Ailelerin ve gençlerin güçlü yanlarına vurgu yapacak şekilde birlikte çalışma süreci başlatılmıştır Ailelerle ve gençlerle yapılan işbirliğine uygun olarak değişime yönelik planlama yapılmakta ve aileler ve gençler çeşitli kaynaklara yönlendirilmektedir.

Şimdiye kadar görüşülen ailelerin çoğu sorunlara müdahale ve değişim konusunda istekli davranmış, işbirliği yapmıştır. Gençlerin ilgi ve ihtiyaçları rol model olduğunu düşündüğümüz akran danışmanlarıyla paylaşılmaktadır.

Çeşitli sebeplerle bireysel terapi ihtiyacı tespit edilen gençler aileleri bilgilendirilerek kurumda çalışan uzman psikoloğa yönlendirilmektedir. Benzer sorunlar yaşayan ailelerin sorunlarla başetmede güçlendirilmeleri için etkileşim grupları oluşturularak aile grup çalışmaları başlatılmıştır.

Gençlerin psiko-sosyal gelişimi konusunda anne babaların farkındalık geliştirmelerine, ebeveynlik rol becerilerinin geliştirilmesine ve gençlerin dahil olduğu çevrelerde gözlenen risk faktörlerine dair ailelere yönelik seminer düzenlenmesi planlanmıştır.