2009-2012 Düzenlenen Konferans, Eğitim ve Paneller | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

2009-2012 Düzenlenen Konferans, Eğitim ve Paneller

Paylaş

SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Uluslararası Konferanslar:

Journey with Photography Konferansı,MEF International School İstanbul Müdürü Dr. Yann Lussiez, 28 Mart 2012

Sokak Çocukları için Çalışma Yöntemi: JUCONI Hizmet Modeli”Konferansı, Sylvia Reyes, JUCONI Uluslararası Direktörü, 18 Mart 2010

“Kuramdan Uygulamaya Sokak Çocukları” Konferansı, Prof. Dr. Charles Watters, Rutgers Üniversitesi Çocukluk Dönemi Çalışmaları Bölümü Başkanı, Amerika, 5 Kasım 2009

 

SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Uluslararası Eğitimler:

Krize Müdahale Eğitimi: Prof. Dr. David Herpoelaert, Belçika Karel de Grote Hogeschool, 26 -27 Nisan 2012

Psikodrama Atölyesi: Prof. Dr. Angelika Groterath Almanya’da Hochschule Darmstadt University of Applied Science, 30-31 Ekim 2011

Arabuluculuk Eğitimi: Prof. Dr. Georg Albers, Almanya Catholic University of Applied Science, Ekim 2010

Bebek Masajı Eğitimi: Uluslararası Bebek Masajı Deneği International Association of Infant Massage (IAIM) uzmanı Ewa Westman,14-18 Şubat 2011

 

SOYAÇ Tarafından Düzenlenen Ulusal Panel, Eğitim ve Konferanslar:

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar”Konferansı, Kahraman Eroğlu, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı, SHÇEK İstanbul Eski İl Müdürü,  15 Mart 2012

“Sokakta Yaşayan Çocuklar” Konferansı,  Yusuf Kulca, Umut Vakfı Kurucu Başkanı, 30 Eylül 2011

“Mevzuat Değişikliğine Göre Yeni Sosyal Hizmet Modeli”Konferansı, Özgür Aktükün, 14 Ekim 2011

“Sokak Çocukları” Konferansı,  ,Prof. Dr. Sevil Atauz,Maltepe Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü ,20 Ekim 2011

“Nasıl Düşünüyoruz?”Konferansı,   Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü, 25 Ekim 2011

“Psikiyatrinin Bakış Açısıyla Sokakta Yaşayan Çocuklar”Konferansı,  Çocuk ve Ergen Psikiyatristi, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu, Yeditepe Üniversitesi,  23 Şubat 2012

”Bir Dönem Sokakta Yaşamış Üç Gencin Yaşamöyküsü: Sokakta Yaşamaya Başlama Süreci Üzerinde Erken Dönem Anne-Çocuk İlişkisinin Etkisi”Konferansı, Burcu Kılıç, 29 Şubat 2012

“Suça İtilmiş Çocuk“ Konferansı, Yrd. Doç. Dr. Asiye Selcen Ataç, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 7 Nisan 2011

”Çocuk Hakları”Konferansı, Prof Dr. İonna Kuçuradi, Maltepe Üniversitesi, İnsan Hakları Merkezi Müdürü, 7 Nisan 2011

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar” Konferansı, Uzm. Sosyolog Özgür Aktükün, 6 Nisan 2011

“Madde Bağımlılığı ve Sokakta Yaşayan Çocuklar”Eğitimi, Jale Kerimol ve Lee Johnson, 1 Ekim 2010

“Travma” Eğitimi,Yrd. Doç. Dr. Ilgın Gökler Danışman, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü 10-17 Ekim 2010

“Sinema Atölyesi: Kaçak Filminin izlenmesi ve tartışılması”, Uzm Psk İpek Pur, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü 25 Ekim 2010

“Çocuk ve Suç”Konferansı,Prof. Dr. Uğur Tekin, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü , 4 Kasım 2010

“Deneyim aktarımı ve Tartışmaları”, Uzm Sosyolog Özgür AKTÜKÜN, 16 Aralık 2010

“Deneyim Aktarımı ve Tartışmaları”Yusuf KULCA, Umut Vakfı Kurucu Başkanı, 14 Nisan 2011

“Türkiye’de Sokak Çocukları”Konferansı, Dr İsmail Barış, SHÇEK Genel Müdürü, 18 Mart 2010

“Kuramdan Uygulamaya Sokak ÇocuklarıPaneli” 18 Mart 2010

Moderatör:Prof. Dr. Bahattin Akşit(Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi)

Konuşmacılar: Önal İnaltekin (SHÇEK İstanbul İl Müdürü), Prof. Dr. Sevil Atauz (Hacettepe Üni. Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı), Mehmet Seyman (Antalya Vali Yardımcısı), Uzman Klinik Psikolog Özden Bademci

 

SOYAÇ Tarafından verilen Hizmet içi Eğitimler:

Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası Eylül-Ekim 2010 ve Şubat-Mayıs 2012

 

 

“Krize Müdahale ve Metahorlar ile Çalışmak”

Prof. David HERPOELAERT,Psikanalist Karel de Grote Hogeschool, Belçika(26-27 Nisan 2012) 

 

Journey with Photography”

MEF International School İstanbul Müdürü Dr. Yann Lussiez

(28 Mart 2012)

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar”

Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman EROĞLU(İstanbul Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Eski İl Müdürü) (15 Mart 2012 )

“Bir Dönem Sokakta Yaşamış Üç Gencin Yaşamöyküsü Üzerinden: Sokakta Yaşamaya Başlama Süreci Üzerinde Erken Dönem Anne-Çocuk İlişkisinin Etkisi” Burcu KILIÇ (29 Şubat 2012)

Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yüksek Lisans  öğrencisi Burcu KILIÇ” Bir Dönem Sokakta Yaşamış Üç Gencin Yaşamöyküsü Üzerinden: Sokakta Yaşamaya Başlama Süreci Üzerinde Erken Dönem Anne-Çocuk İlişkisinin Etkisi” başlıklı çalışmasını sunmuştur.

“Psikiyatrinin Bakış Açısıyla Sokakta Yaşayan Çocuklar”–Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan ZAHMACIOĞLU (23 Şubat 2012)

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi    Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan ZAHMACIOĞLU “Psikiyatrinin Bakış Açısıyla Sokakta Yaşayan Çocuklar” konulu bir konferans  vermiştir.

Psikodrama – Prof. Dr. Angelika Groterath (31 Ekim 2011)

Prof. Dr. Angelika GROTERATH, Almanya’da Hochschule Darmstadt University of Applied Science’da sosyal hizmetler alanında çalışmaktadır. Prof. Dr. Groterath ‘in özellikle travma yaşamış ve yaşamakta olan çocuklar için ‘Psikodrama’ konusunda kuramsal ve uygulamaya dönük uluslar arası çalışmaları bulunmaktadır. ERASMUS Programı ile Üniversitemizde gelmiş olan Prof. Dr. Groterath, 31 Ekim 2011 tarihinde Psikodrama konusunda kuramsal ve uygulamaya dönük bilgileri içeren bir eğitim (çalıştay) vermiştir.

“Nasıl Düşünüyoruz?” – Prof. Dr. Betül Çotuksöken (25 Ekim 2011)

Felsefe Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Betül ÇOTUKSÖKEN “Nasıl Düşünüyoruz?” konulu bir konferans vermiştir. Felsefe Bölümü Sayın Prof. Dr. Betül ÇOTUKSÖKEN’in koordinatörlüğünde “Çocuklarla Birlikte Projesine” “Düşünme Eğitimi Atölyesi ” ile katkı vereceklerdir.

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar” – Prof. Dr. Sevil Atauz (20 Ekim 2011)

Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar konusunda çok önemli çalışmaları olan Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Sevil ATAUZ bir konferans verdi. Çalışmalarını ve tecrübelerini paylaştı, bilgi ve deneyim aktarımında bulundu.

“Mevzuat değişikliğine göre yeni Sosyal Hizmet Modeli” –  Özgür Aktükün  (14 Ekim 2011)

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde uzun süredir çalışmakta olan ve sokakta yaşayan çocuklar konusunda çok önemli deneyimleri olan uzman sosyolog Sayın Özgür AKTÜKÜN “Mevzuat Değişikliğine Göre Yeni Sosyal Hizmet Modeli” konulu bir konferans verdi ve bilgi paylaşımında bulundu.

 

“Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar” – Yusuf Ahmet Kulca (30 Eylül 2011)

Umut Çocukları Vakfı’nın başkanı ve sokakta yaşayan çocuklar konusunda önemli çalışmaları olan Yusuf Ahmet Kulca sokakta yaşayan Çocuklar hakkında konferans verdi, deneyim aktarımında bulundu.

       Bebek Masajı Eğitimi  (14-18 Şubat 2011)

Türkiye’de ilk kez kurumsal düzeyde Bebek Masajı Eğitimi T.C. Maltepe Üniversitesi’nde verilmiştir. 14-18 Şubat 2011 tarihleri arasında Marma Kongre Merkezi’nde Uluslararası Bebek Masajı Deneği International Association of Infant Massage (IAIM) uzmanları tarafından bebek masajı eğitimi verilmiştir.

Üniversitemizin Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümlerinden 20 öğrenciye verilmiş olan bu eğitim sonrasında sınavı geçen ve belirli saatte uyulama yapan öğrencilerimiz uluslararası geçerliliği olan Bebek Masajı Uygulayıcısı Infant Massage Instructor sertifikası almıştır. Öğrencilerin eğitimlerini tamamlayarak Bebek Masajı Uygulayıcısı Sertifikasını almaya hak kazanabilmeleri için yapmaları gereken uygulamayı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı toplum merkezlerinde yapmışlardır. Bu eğitimle SOYAÇ Türkiye’de bebek ruh sağlığı konusunda farkındalığın da arttırılması da amaçlanmaktadır.

Bu eğitim sonrasında Uluslararası Bebek Masajı Deneği’nin Türkiye’de de bir temsilciliğinin kurulması için çalışmalar başlanmıştır.

“Kuramdan Uygulamaya Sokak Çocukları” Konferansı  (5 Kasım 2010)Merkezin ilk etkinliğini olan bu konferans, Prof. Dr. Charles Watters  tarafından T.C. Maltepe Üniversitesi Marma Kongre Merkezi’nde verilmiştir.

Arabuluculuk Eğitimi – Prof. Dr. Georg Albers   )   (14-15 Ekim 2010)

Prof. Albers’in verdiği 2 günlük eğitimde taraflar arasında çatışmaya neden olan faktörleri ve çatışma yaşanması halinde çatışmanın nasıl yönetilebileceğine ilişkin teorik bilgilerin yanısıra pratik bilgiler vermiştir. Eğitim sırasında oynanan eğitsel oyunlar ile katılımcılar, nekadar işbirlikçi ya da çatışmacı yönelimleri olduğuna dair farkındalık kazanmışlardır.  Prof. Albers çatışmanın şiddetinin nasıl giderek arttığını aşama aşama anlatarak, her aşamanın dinamikleri ile ortaya çıkış biçimlerini detaylı bir şekilde betimleyerek, bu aşamalar hakkında bilgi sahibi olmanın çatışmanın çözümünde önemli olduğunu anlatmıştır.  Çatışmanın çözümlenebilmesi için tarafların birbirlerinin korkuları, dilekleri ve duyguları üzerine düşünmenin karşımızdakinin söyledikleri ve yaptıkları konusunda bilinç kazanmanın durumun anlaşılması dolayısı ile çözümü konusunda önemli olduğunu vurgulamıştır.

Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası – Personel Eğitimi (Eylül-Ekim 2010)

Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası’nın bakıcı annelerine Eylül-Ekim ayları içerisinde Maltepe Üniversitesi SOYAÇ tarafından organize edilen hizmet içi eğitim verilmiştir. 7-12 yaş grubundaki çocuklarla ilgilenen bakım elemanlarının aldığı bu eğitimler ile personelin hakları ve bakım verdikleri çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Alanında uzman kişiler tarafından verilen gönüllü eğitimler Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvası’nda gerçekleştirilmiştir.

15 Eylül-  Çarşamba Dr. Özden Bademci: Çocuklarda Beslenmede Etkili Olan Duygusal Faktörler 24 Eylül- Cuma Öğr. Gör. Gülçin Karadeniz: Medyanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi ve Doğru TV İzleme 30 Eylül Perşembe Diyetisyen  Lale Özbek: Çocuklarda Beslenme 13 Ekim Çarşamba Prof. Dr. Belma Akşit: Çocuklarda Cinsel Eğitim

Ümraniye Belediyesi’nde Yaşayan Risk Grubundaki Çocuklar için Proje: “Benzersiz Yıllar” Eğitimi (Nisan-Haziran 2010)

Projenin Yürütücüsü: Dr. Özden Bademci ve Maltepe Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü öğretim elemanı
SOYAÇ ve Türkiye Çocuk Sağlığı Derneği “Benzersiz Yıllar” adlı 0-3 yaş Aile Eğitim Programı’nı, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlardan Mustafa Kemal Mahallesi Toplum Merkezi’nden hizmet almakta olan ebeveynlerle gerçekleştirmiştir. Nisan 2010 döneminde başlayan çalışma, 12 hafta süreyle yürütülmüştür. 30 Haziran 2010 tarihinde Maltepe Üniversitesi Mustafa Necati Konferans Salonunda düzenlenen bir törenle katılımcılara sertifikaları verilmiştir. Bu törene, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve SHÇEK’in temsilcileri de katılmıştır.