Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş; Yılın En Yenilikçi Temel Bilimler Tıp Doktoru seçildi. | Kanser ve Kök Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kanser ve Kök Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi

Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş; Yılın En Yenilikçi Temel Bilimler Tıp Doktoru seçildi.

Paylaş

Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş

 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1990 yılında mezun oldum. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Histoloji ve Embriyoloji alanındaki uzmanlık eğitimimi tamamladım. İleri mikroskopi tekniklerini öğrenmek üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmemin ardından; bir hücrenin nasıl kanserli hücreye dönüştüğünü, kansere farklılaşma ile embriyolojik farklılaşma arasındaki benzerllikleri ve farklılıkları araştırmaya başladım. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesor görevime devam ediyorum. 2014’te Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi’ni kurdum. Türkiye’den ve Amerika Birleşik Devletleri’nden  hekimler ve araştırmacılarla birlikte karaciğer kanseri ve kök hücreler üzerine çalışmalarımı yürütmekteyim. Yurt içinden ve yurt dışından aldığımız ödüllerle daha da motive olmaktayız. Hekimlerimize kanserle savaşta destek olabilecek daha çok veri sunabilmeyi hedefliyoruz.

Projemiz Karaciğer Kanserinin Erken Tanı ve Tedavisinde Kullanılacak Yazılım Hakkında :
Yapay Zeka & Kişiye Özel Tedavi
Karaciğer kanseri tanısı konulmuş bir hastadan izole edilmiş hücreler üzerinde kanserin gelişimi sırasında ortaya çıkan yapısal ve fonksiyonel değişimleri moleküler düzeyde araştırmakta; kanser gelişiminde önemi ortaya konulmuş 84 genin ekspresyonunu incelemekteyiz. Değişimler sürecinde kanser kök hücrelerinin nasıl davrandığını araştırmaktayız. Oluşturduğumuz büyük ve çok yönlü veri tabanından yola çıkarak; değişimler arasındaki ilişkileri formüle etmekte, karaciğer kanseri erken tanısında ve tedavisinde önemli olabilecek biyo-belirteçleri araştırmakta, hekime tedavinin belirlenmesinde ve hastasının takibinde rehber olabilecek bir yazılıma dönüştürmeyi hedeflemekteyiz.  Araştırmalarımız; TÜBİTAK(216S409), Türk Karaciğer Vakfı ve Sağlık-Sosyal Yardım Vakfı tarafından desteklenmektedir.